Brojač posjeta  

16864070
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3159
2863
3159
16622567
121907
138034
16864070
Vaš ip 18.215.62.41
Tačno vrijeme: 2020-10-26 22:53:22
   

Hrišćanstvo-rimokatolicizam, pavoslavlje i socijalizam

prema viđenju Fjodora Mihajilovića Dostojevskog

Dostojevski kao prorok,kao apostol,kao mučenik,kao pjesnik-propovijeda jednu istinu :Bogočovjek Hristos  je najveća dragocjenost u svim svjetovima,vidljivim i nevidljivim. Dostojevski,nesumnjivo,najveći pravoslavni filosof,koga otac  Justin  naziva svojim učiteljem i mučiteljem,ušao je  u najtananije  dijelove ljudske duše,pokušavajući da kroz svoje junake spasi ljude od grijehova.On prosto ne može a da ne ukaže na strašni problem stradanja,mučenja djece. Ivan Karamazov razmišlja ovako: čovjek je svjesno,racionalno,voljno surov i zao;u tome je njegovo  žalosno preimućstvo nad zvjerovima. Ni jedan zvijer ne može sladostrasno da uživa u takvim gadostima i umjetničkim  zločinima ,u kakvima uživa čovjek. Ljubav prema zlu, to je čisto ljudska specijalnost,  zvjerovi su nesposobni za takvu ljubav.evo primjera: Izbezumljena strahom majka drži svoje nevino odojče na rukama;oko njega halauču Turci. Prohtjelo im se da se šale:oni miluju djetence,smiju se da bi ga nasmijali;i uspijevaju;djetence se osmjehuje. U tom momentu   Turčin podnosi revolver na šaku rastojanja od njegovog lišca; djetence radosno guče, pruža ručice ka revolveru i –umjetnik povlači oroz,pucanj se razliježe,tane se zariva u nasmijano mališanovo lišce i razmrskava  mu glavicu. I umjetnik uživa sladostrasno u svom djelu. Ivan konstatuje: „Ja mislim da ako đavo ne postoji,i dakle – stvorio ga je čovjek po obrazu svojemu i podobiju. Čovječe,ti si car zvjerova,jer je  u istini,zvjerstvo tvoje najveće“.Čovjek je od prirode despot i voli da bude mučitelj. Evo fakta i dokaza Ivana Karamazova iz koga je izvučena ona dobro poznata konstatacija Dostojevskog da“sav svijet  poznanja ne vrijedi koliko suza djevojčice koja se moli svome Bogi“. Dakle, malenu petogodišnju djevojčicu omrznuli su otac i majka,“ljudi činovnici,obrazovani i vaspitani“. I ti obrazovani ljudi-roditelji podvrgavali su jadnu djevojčicu svemogućim mučenjima. Tukli su je,šibali,gazili nogama,neznajući ni sami zašto; svo su joj tijelo pretvorili u modrice; najzad  su  došli  do visoke prefinjenosti: za vrijeme ciče zime zatvorili su  je svu noć u nužniku, premazivali joj izmetom svo lice i primoravali je da jede izmet,i to majka,majka! I ta je majka mogla da spava,kada su  do nje dopirali noću plač i jecanje jadne djevojčice zatvorene u gadnom mjestu. „ Shvataš li ti to,pita izmučeni Ivan,kada u mraku i ciči maleno stvorenjce, koje još ne umije da shvati  šta s njom rade, bije sebe  svojom majušnom pesnicomu izmučena grudašca i plače svojim bezazlenim , krotkim suzicama Bogi- „k Boženjke“, da bi je zaštitio, - poimaš li  ti taj besmisleni  užas  prijatelju  moj i brate, zbog čega je sve to sazdano! Vele, čovjek  bez toga ne bi mogao živjeti na zemlji,jer ne bi poznao dobra i zla“

Od kore do centra okvašena je suzama ova naša  nesrećna  planeta, a junak Dostojevskog hoće da vidi svojim očima kako košuta leži pored  lava i kako ubijeni ustaje i grli svoga ubicu!

A  šta nam to nudi rimokatolicizam? Ne samo da je prihvatio  đavolje iskušenje,koje je Hristos odbacio,oni se čak ne drže ni desete Božije zapovijesti kao „ne poželi!“,već na očigled  čitavog svijeta, čitavog ljudskog roda ubijaju zvjerski i pljačkaju-otimaju tuđe. Čitav njihov način života svodi se na onu  pjesmuUzmi sve što ti život pruža“, a Pravoslavlje,suprotno, sve daje,i to od  srca, držeći se Hristovog učenja. Ovdje mislim na  dio koji se odnosi na učenje Hristovo  o  ljepoti davanja. Ali je vrlo čudno kako to oni (bar tako misle) sve prikriju i  sve u ime demokratije i „oslobođenja“ ljudi,o tobožnjoj pravdi  i napretku,a sve zahvaljujući tvorcima manipulacije sviješću,u kojoj su se uzdigli do „savršenstva“.

Dragiša Elez

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.