Brojač posjeta  

16863997
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3086
2863
3086
16622567
121834
138034
16863997
Vaš ip 18.215.62.41
Tačno vrijeme: 2020-10-26 22:33:30
   

Ako se baterija vašeg telefona ne puni ispravno, nemojte odmah pretpostaviti da su punjač ili baterija pokvareni. Problem i rješenje mogu biti mnogo jednostavniji nego što mislite. Ako se vaš telefon ili tablet ne pune pravilno ili ne pune uopšte, pogledajte 10 načina kako možete da popravite telefon koji neće da se puni.

Zašto se telefon ne puni

Ovaj problem se javlja zbog različitih razloga. Vaš telefon se ne puni kada je priključen na punjač ili se puni veoma sporo (ponekad jedva nešto brže, nego što se prazni). Ovo je veoma česta žalba, pa evo i nekoliko rješenja.

  1. Popravite sami USB port

Najbrže, najlakše i često najuspješnije rješenje je da sami popravite hardver. Često problem je da metalne površine unutar USB porta i microUSB punjač ne prave dobar kontakt, bilo zbog greške u proizvodnji ili zbog kontinuiranog uključivanja i isključivanja kabla za punjenje.

Sve što treba da uradite je da isključite uređaj, izvadite bateriju ako je moguće, i iskoristite nešto maleno kao što je čačkalica, i malo podignete malenu karticu unutar USB porta na vašem smartfonu ili tabletu. Učinite ovo pažljivo i nježno, zatim vratite bateriju i ponovo uključite telefon. Ovo je sve što je potrebno u devet od deset slučajeva.

  1. Uklonite vlakna i prašinu

Da li držite telefon u džepu farmerki? Ako je tako, vlakna tkanine bi mogla biti krivac. Nevjerovatno je koliko su puta razlog za loše punjenje bila vlakna i prašina iz džepova.

  1. Zamijenite USB kabl

Najosjetljiviji dio punjača je kabl, a ne adapter koji se priključuje u utičnicu. Svi kablovi trpe beskrajno savijanje i uvijanje, koji zbog toga mogu otkazati. Zamjenom USB kabla još je jedna prečica da brzo riješite problem sa punjenjem.

Najlakši način da utvrdite da li je kabl neispravan je da pokušate isprobati neki drugi i vidite da li on radi ispravno sa uređajem. Ako se to desi, znaćete da jer originalni kabl krivac.

  1. Provjerite adapter

Ako izgleda da kabl nije problem, provjerite adapter – pogotovo ako je jedan od onih kod kojih se može ukloniti kabl za punjenje. Ovo je takođe veoma čest problem kod punjača, gdje USB port postaje labav nakon brojnih priključivanja i iskopčavanja kabla.

Takođe proverite da li je ista kombinacija punjača i kabla radi na drugom uređaju, jer će vam to pomoći da eliminišete mogućnost da je vaš uređaj kriv, prije nego kabl ili punjač. Takođe bi trebalo da se uvjerite da nemate problem sa zidnom utičnicom.

  1. Ne zaboravite – sigurnost je na prvom mjestu

Nemojte puniti telefon u blizini vode ili u pretjerano toplim ili vlažnim uslovima. Takođe, nemojte prepuniti uređaj. Punjenje preko noći, kada bateriji treba samo dva ili tri sata da se napuni, nije dobra ideja, a može dovesti do toga da baterija eksplodira ili da ošteti telefon.

Ako mijenjate punjač ili kabl, budite oprezni – internet je pun izveštaja o jeftinim punjačima koji eksplodiraju u sred noći ili su doslovno spržili telefon.

  1. Zamijenite bateriju

Baterije ne traju zauvijek, i poslije nekoliko godina sve manje traju. Što ih češće budete praznili i punili, prije će ih trebati zamijeniti. Ako se ovo počne dešavati poslije samo šest mjeseci, vjerovatno je baterija neispravna i treba je zamijeniti, ali ako je baterija starija od dvije godine, vjerovatno je pri kraju svog životnog vijeka.

Neke neispravne baterije je lako uočiti, jer počenu da se krive ili iz njih curi tečnost. Ako ništa slično ne vidite spolja, skinite poklopac uređaja i provjerite bateriju (naravno, ukoliko možete, jer su neki uređaji potpuno zatvoreni).

  1. Punite telefon sa pravog izvora energije

Punjenje iz zidne utičnice će uvijek biti brže od punjenja preko računara ili laptopa, jer USB portovi računara ne dostavlaju puno energije. Zidna utičnica može da isporuči duplo više snage nego USB port, a brzi punjači mogu da isporuče pet puta više energije. Ovo znači mnogo brže punjenje. Dakle, ukoliko se vaš telefon puni usporeno, a povezan je sa laptopom – tu je problem.

Ako vaš punjač ne izgleda kao da isporučuje dovoljno energije, provjerite da li je prikladan za vaš uređaj. Punjač sa drugog telefona možda neće isporučiti pravu količinu energije – na primjer, punjač za Bluetooth slušalice neće dostaviti onoliko snage kao onaj koji je specijalno dizajniran za smartfone. U slučaju vodećih uređaja, možda imate telefon koji podržava brzo punjenje, ali i punjač koji ga ne podržava.

  1. Primijenite update ili vratite stariju verziju Androida

Ažuriranje softvera i nove Android verzije mogu uticati na životni vijek baterije, posebno kod nadogradnje starog uređaja na aktuelni softver. Noviji uređaji su često optimizovan da iskoriste najnoviji softver, dok se dvije godine star uređaj može usporiti nakon ažuriranja.

Ukoliko se to dogodi i ne možete riješiti problem, razmotrite da vratite uređaj na raniju verziju Androida, iako se upozorava da i ovo nosi određene bezbjednosne rizike.

Slično tome, ponekad se životni vijek baterija može značajno poboljšati ažuriranjem, pa ukoliko mislite da vaš uređaj mnogo zaostaje sa aktuelnom Android verzijom softvera, idite u Settings > About phone kako biste provjerili ažuriranja .

  1. Ugasite telefon

Korišćenje aplikacija i funkcija koje intenzivno troše bateriju dok punite uređaj će uticati na to koliko se brzo puni baterija. Ako punite bateriju dok razgovarate sa nekim preko Skype-a pri osvjeteljnju od 100%, uređaju će biti potrebno više vremena da se napuni nego kada su mu ekran, Wi-Fi i 3G isključeni.

Prebacite uređaj u Airplane režim ili ga u potpunosti isključite kada se puni, ako želite da vidite najbrže punjenje.

  1. Izvršite kalibraciju baterije

Ponekad, nivo baterije koji vaš uređaj “misli” da ima, bude drugačiji od onoga koliko zaista jeste. Propratni efekat je da vaš telefon može funkcionisati drugačije, uključujući i ograničavanje performansi prije vremena ili mu treba sat vremena da potroši poslednja dva procenta baterije.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.