Brojač posjeta  

16863922
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3011
2863
3011
16622567
121759
138034
16863922
Vaš ip 18.215.62.41
Tačno vrijeme: 2020-10-26 22:01:10
   

Litijum-jonske baterije u smartfonima su osjetljive na sopstvene verzije "stresa".

Dan proveden u pravljenju fotografija, razmjeni poruka na raznim aplikacijama, hvatanju Pokemona i ‘kopanju’ po Facebooku - uz standardno telefoniranje čemu su mobilni telefoni i namijenjeni, u jednom danu će iscrpjeti svaki ovakav uređaj.

Odlazak na spavanje se čini kao savršena prilika za punjenje smartfona kako bi bio spreman za novi dan, ali su stručnjaci za New York Times istakli da ta noćna navika zapravio nanosi veliku štetu vašem uređaju na duže staze. Ako imate smartfon, velika je vjerovatnoća da ga pokreće litijum-jonska baterija.

Većina mobilnih telefona dizajnirana je tako da što prije "povlači" struju, kako bi se aparat napunio što je pre moguće, ali kako struja brzinski teče s jedne strane baterije na drugu, ovaj proces dovodi do korozije baterije.

Iako je to neće izazvati štetu u periodu od nekoliko mjeseci, već kroz godinu dana posljedice mogu da budu primjetne - trajno skraćen životni vijek baterije. Najpogubnije je koristiti punjače koji su "prejaki" za vaš mobilni telefon, jer previše zagrevaju bateriju.

Bolja rješenja punjenja

Jednom kada telefon postigne nivo od 100 odsto napunjenosti, svako malo mora da pokrene punjenje koje će ga ponovno dovesti do toga. Zbog toga je baterija u stanju visoke pripravnosti, pri čemu se troše hemijska jedinjenja unutar nje. Čim se potpuno napuni, izvucite punjač iz struje. 

Ne punite telefon do kraja

Ili barem onda kad vam to nije prijeko potrebno. Lion baterije ne treba da budu potpuno napunjene, niti je to poželjno s tehničke strane jer visoka voltaža djeluje loše na bateriju. Bolje rješenje je uključiti mobilni telefon nakratko u struju tokom dana.

Kraća punjenja su bolja od jednog dugog

Ispada da su baterije u našim mobilnim telefonima mnogo ‘srećnije’ ako ih povremeno punimo tokom dana, umjesto jedne duge sesije punjenja. S obzirom na to da to nije praktično, stručnjaci preporučuju da samo stavite mobilni na punjenje kad god možete.
 

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.