Brojač posjeta  

16288881
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2190
4910
27623
16026978
45798
130640
16288881
Vaš ip 18.232.188.89
Tačno vrijeme: 2020-07-12 13:58:40
   

Fočanski Servis centar „Tračak nade“ otvara vrata za djecu iz Ustikoline

Fočanski Servis centar „Tračak nade“ otvara vrata za djecu iz Ustikoline
Društvo

Usluge Servis centra „Tračak nade“ iz Foče ovih dana počeće da koristi i 15 djece iz federalne opštine Foča-Ustikolina.

Među njima je i petogodišnji sin Namire Ramović, koji ima osamdesetprocentno oštećenje sluha.

Majka je presrećna što će ona i njeno dijete konačno dobiti stručnu pomoć i ističe da je na to čekala od njegovog rođenja.

majka ust

„Doktori mu nisu na vrijeme otkrili da ne čuje i hitno mu je potrebna stručna pomoć. On, maltene, ne priča, samo dvije, tri riječi i kao da ima povremenu amneziju, a ima i epilepsiju. Željela bih da se borim za svoje dijete, a nisam u stanju bez stručne i finansijske pomoći, jer ne znam ni kako da postupam prema njemu, dok se ne uputim, a i ja i muž smo bez posla“, kroz suze priča Ramovićeva.

U Servis centru „Tračak nade“ stručnu pomoć, pored osoba sa poteškoćama, dobijaju i njihovi roditelji i drugi članovi njihovih porodica.

Centar se, uz podršku opštine,  godinu dana finansira sredstvima Ambasada SAD u BiH.

tracak-nade-3

 

Predsjednik  Udruženja „Tračak nade“ Jelena Vilotić nada se da je to prelazno rješenje i da će, nakon isteka tog perioda, za ovaj centar, koji trenutno posjećuje 56 korisnika,  biti pronađeno stalno rješenje.

Upravo je to i bio cilj današnjeg sastanka sa predstavnicima OEBS-a i socijalnim radnicima iz regije.

Na sastanku je napomenuto da većina dnevnih boravaka funkcioniše otežano, na volonterskoj osnovi ili se finansiraju putem projekata, a postoje i opštine, poput Rudog, u kojima su postali sastavni dio Centra za socijalni rad.

oebs sas

Predstavnik gatačkog udruženja i predsjednik Saveza mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske Radomir Radmilović kaže da u Srpskoj postoji 18 dnevnih centara.

„Ta potreba je veoma važna, ali nažalost nedovoljno razvijena, jer sve opštine nisu to dovoljno prepoznale ili predstavnici udruženja nisu uspjeli da ubijede opštinske vlasti. To je još uvijek u nadležnosti opština, a država vrlo malo ili nedovoljno pomaže“, rekao je Radmilović.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.