Brojač posjeta  

16310772
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2563
5516
19829
16051258
67689
130640
16310772
Vaš ip 3.237.26.244
Tačno vrijeme: 2020-07-16 16:30:10
   

Planinari i turisti iz mnogih krajeva posjetili Zelengoru prilikom “Dana borovnice” i “Pohoda na gorske oči”

Planinari i turisti iz mnogih krajeva  posjetili Zelengoru prilikom “Dana borovnice” i “Pohoda na gorske oči”
DRUŠTVO

Na jezeru Donje bare na Zelengori juče je organizovana tradicionalna manifestacija Dani borovnice, u okviru koje su ovo predivno jezero posjetili i učesnici Pohoda na jezera Zelengore. Više od stotinu planinara i berača borovnica juče je uživalo pokraj jezera, te u šetnji na jezero Gornje bare i vidikovac Borić.

Jedna od najljepših planina Dinarida, Zelengora, poznata je po gorskim očima, osam glečerskih jezera smješetenih u njenim uvalama koji su pravi mamac za sve turiste, planinare i ljubitelje prirode. Poznata je i po borovnjacima, malim žbunovima u kojima se plave borovnice, a koje u ovo doba godine privlače mnogobrojne građane Foče.

Tradicionalno, Turistička organizacija opštine Foča, početkom avgusta, organizuje manifestaciju „Dani borovnice“, koja okuplja ljubitelje prirode da izađu na Zelengoru. Berači ove godine nisu uspjeli da se zaslade borovnicama, jer je sušno vrijeme ipak uticalo i na ovo bobičasto voće. Borovnica u okolini Gornjih i Donjih bara nema, ali su učesnici manifestacije uživali u šetnjama, branju ljekovitog bilja i svježem planinskom vazduhu.

Spomenka Zečević, Fočanka koja živi u Njemačkoj, poslije više od 40 godina posjetila je Zelengoru. I dalje se divi njenim ljepotama. “Na žalost nisam našla borovnica. Vidjeli smo borovnjake I po njima se vidi da je suša učinila svoje I da borovnica nema. Nabrala sam divlju nanu I zbog toga sam srećna. Ovde sam bila prije 40 godina i danas sam se podsjetila mladosti. Tada se moglo dosta više I brže hodati, ali evo danas se ovo sve može snimiti kamerom”, kaže Zečevićeva.

Svake godine na Zelengoru i planine u okolini Foče vraća će jedan od najiskusnijih fočanskih planinara Slavko Subotić. Kaže da se uvijek na planini otkrije nešto novo, nešto što oduševljava i spaja ljudi:  “Svaki put kada se vratim na Zelengoru imam osjećaj das am prvi put ovde. Ovo je predivna planina koja svaki put kada dođete pruža nešto novo, svaki put možete vidjeti nešto što do tada niste vidjeli. Ovo je predivan krajolik koji je neponovljiv”.

Dani borovnice ove godine održavali su se dva dana. Pored izleta na Donje bare, degustacija proizvoda od borovnice i njihova prodaja upriličena je dan ranije u restoranu Komlen u Nacionalnom parku Sutjeska. Direktor Turističke organizacije Ljeposava Đajić ističe da su oba dana manifestacije okupila dosta posjetilaca: “U restoranu Komlen gostima su bili na raspolaganju razlićiti proizvodi od borovnice, poput likera, sokova, kolača, krofni i pita a istovremeno, posjetioci su mogli da kupe te proizvode kao I same borovnice. Bilo je dosta posjetilaca, izSrbije, Hrvatske, Slovenije, Norveške, Švedske, kao i iz BiH”, rekla je Đajićeva.

??????????

PLANINARI ODUŠEVLJENI GORSKIM OČIMA

Tradicionalno, na Donjim barama završen je i Pohod na jezera zelengore koje dugi niz godina organizuje Planinarsko društvo Zelengora. Ovaj, jedan od najposjećenijih pohoda fočanskog planinarskog društva i ove godine okupio je brojne planinare iz zemalja bivše Jugoslavije. Kako ističu planinari, i pored tropskih vrućina koje se ove godine osjećaju i na većim nadmorskim visinama, uspjeli su obići gorske oči, vidikovce i vrhove Zelengore.

“Bilo je mnogo dobro društvo. Vodiči su bili fantastični, potrudili su se oko svih učesnika. Trudili su se na grupe budu kompaktne, da niko ne zaostaje. Bilo je izuzetno toplo, ali nosily smo veće količine vode”, rekla je Jovana Jojić iz Foče koja je obišla vrhove Bregoč, Ljeljen i Uglješnih vrh kao i jezera Zelengore.

Zelenogorm je oduševljen i Bozidar Alić iz Ljubljane koji je drugi put posjetio ovu planinu: “Ovde je stvarno prelijepo, isplati se doći iz Ljubljane da se vidi Zelengora”, kaže Alić.

Ništa manje nisu zadovoljni I planinari iz Tuzle. “Dugogodišnja želja mi je bila da dođem na Zelengoru. Vjerovao sam da je prelijepo, ali kada sam došao ovde shvatio sam da je nestvarna”, rekao je Mehmed Krekić.

Фоча - Зеленгора - туризам

Stotinjak planinara iz raznih krajeva posjetilo je Zelengoru, ljepoticu koja ostavlja bez dana. U Planinarskom društvu Zelengora  akciju smatraju izuzetno uspješnom. Zadovoljni su kako ih je poslužilo vrijeme, a još više su zadovoljni masovnošću akcije. Kako ističe Zoran Vukadinović, veteran PD Zelengora, srećni su jer se narod vraća planini: “Ljudi se vraćaju planini i zdravom životu. U čarima zelengorskih glečerskih jezera uživali su planinari iz Novog Sada, Zrenjanina, Užica, Priboja, Tuzle, Sarajeva, Banjaluke, LJubljane i drugih gradova”, rekao je Vukadinović.

??????????????????????????

Koliko je Zelengora poznata, ali i privlačna mnogim turistima dokazuje i činjenica da smo prilikom boravka na jezeru Donje bare sreli grupu Hrvata koji su došli u višednevnu posjetu Nacionalnom parku Sutjeska, te obilaze Maglić, Volujak, prašumu Perućicu a i Zelengora je njihova nezaobilazna destinacija.

“Prvi put smo ovdje, okupali smo se u jezeru, veoma neobično iskustvo. Sve je tako lijepo, zeleno i prostrano, mjesto stvoreno za odmor. Dio naše ekipe je bio i na Magliću, to su planinari koji godinama obilaze vrhove italijanskih Alpa, a Maglić je na njih ostavio snažan utisak”, kaže Dorela Marcan iz Rijeke.

Miloš Frens iz Opatije rekao je da će u Nacionalnom parku Sutjeska  boraviti osam dana. “Tu smo tek treći dan, obilazimo cijeli park – Maglić, Volujak, Zelengoru, priroda je nevjerovatna”, kaže Frens koji je stanovnicima ovog kraja poručio da u svojoj blizini imaju pravi dragulj prirode.

 20684647_10213969887591814_692621957_o

 

 

 

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.