Brojač posjeta  

16486825
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
5573
6532
5573
16205022
80966
162776
16486825
Vaš ip 3.219.167.194
Tačno vrijeme: 2020-08-10 20:40:16
   

Fočanski gimanzijalci najbolji u regiji i u programiranju

Djordje Milanović, Dimitrije Dobrota i Dejan Stanković

Gimnazijalci iz Foče i prošli vikend ostvarili su značajne rezultate na Regionalnom takmičenju iz informatike i programiranja, koje je održano u Višegradu, kao i na Regionalnom takmičenju iz francuskog jezika koje je održano u Foči.

Đorđe Milanović, učenik drugog razreda gimnаzije u Foči osvojio je prvo mjesto na Regionalnom takmičenju iz informatike i programiranja, osvojivši svih stotinu bodova, i tako se plasirao na republičko takmičenje. Ističe da je konkurencija bila jaka jer u našoj regiji dosta učenika postiže dobre rezultate iz programiranja: „Zadaci su bili izuzetno teško, a naša regija je izuzetno jaka kada je u pitanju informatika, jer ima dosta učenika koji dobro rade programiranje. Ali meni nije problem takmičiti se sa starijim od sebe, jer smo svi u istoj konkurenciji, ali svi imamo iste zadatke i iste mogućnosti za učenje i napredovanje“, rekao je Milanović.

Dimitrije Dobrota učenik prvog razreda gimnazije, iako jedan od najmlađih takmičara, plasirao se na drugo mjesto sa osvojenih 96 bodova. „Vježba je ključ svakog uspjeha. Konkurencija jeste bila jaka jer su pobjednika odlučivale sitnice, ali najbitnije je neodustajati“, rekao je Dobrota.

Takmičenje iz informatike i programiranja je specifično jer zahtijeva poznavanje matematike kao i dobru logiku, ističe profesor informatike Stanislav Ivanović, koji priprema učenike za takmičenja: „Druga otežavajuća stvar je što se školsko gradivo iz informatike potpuno razlikuje od zadataka na takmičenju. Mi radimo dosta tih zadataka na časovima dodatne nastave, ali i učenici moraju da rade dosta i kući da bi postigli uspjeh“.

Specifičnost takmičenja je i što se svi učenici iz srednjih škola, od prvog do četvrtog razreda takmiče zajedno, te je konkurencija izuzetno jaka, dodaje Ivanović: „Konkurencija je izuzetno jaka, posebno ako pogledamo rezultate učenika iz FBiH, jer oni tokom cijele godine rade sa asistentima i profesorima sa fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji ih pripremaju za takmičenja. Svake godine zadaci su sve teži, jer se radi gradivo koje se uči na fakultetu. I nama bi bila od velikog značaja podrška naših fakulteta jer bi se učenici mogli upoznati sa algoritmima i novim metodama rješavanja problema“, zaključio je Ivanović.

Srednjoškolski centar u Foči bio je domaćin Regionalnog takmičenja iz francuskog jezika koje se organizuje samo za učenike četvrtih razreda srednjih škola. Drugo mjesto na takmičenju osvojila je Biljana Dragaš: „Učimo francuski jezik još od osnovne škole. Takmičenje nije bilo teško, sada slijede pripreme za Republičko takmičenje“, rekla je Dragaševa.

Marija Milanović, koja je zauzela treće mjesto, ističe da su uspjeli da se spreme za takmičenje iako je teško uskladiti sve obaveze koje imaju učenici završnih razreda srednje škole: „Mi smo očekivali bolji rezultat, ali drugo i treće mjesto i prolazak na Republičko takmičenje je veliki uspjeh. Veliku pomoć u radu pruža nam profesor Sanja Pavlović koja nas vrijedno priprema za takmičenja“, kaže Milanovićeva.

Fočanski gimnazijalci ove sedmice pripremaju za Regionalno takmičenje iz fizike koje će biti održano u subotu, 17.marta.

NAJPOVOLJNIJI TELEFONI U BIH CHS SHOP ONLINE PRODAJA

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.