Brojač posjeta  

15861563
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2188
1998
28613
15604836
94868
214575
15861563
Vaš ip 18.206.76.41
Tačno vrijeme: 2020-03-28 23:08:36
   

Sarajevo - Sud BiH odredio je pritvor osumnjičenima u predmetu protiv Kemala Čauševića i drugih zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, stvaranje monopolističkog položaja na tržištu i pranje novca, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, određen je pritvor zbog mogućnosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, te mogućnosti uticaja na svjedoke.

Pomoćniku direktora Sektora za carine Zdravku Cvjetinoviću pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, te mogućnosti uticaja na svjedoke.

Anesu Sadikoviću pritvor je određen zbog mogućnosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, mogućnosti uticaja na svjedoke, kao i zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna. 

Pritvor je određen i Janku Jovanoviću, Milanku Nikiću, Miroslavu Kragulju, Zoranu Cvjetinoviću, Enisi Imširović, Jusufu Ćosoviću.

Mjera pritvora Jovanoviću i Zoranu Cvjetinoviću određena je zbog opasnosti od bjekstva, mogućosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, te mogućnosti uticaja na svjedoke.

Zbog mogućnosti prikrivanja ili uništavanja dokaza važnih za krivični postupak, te mogućnosti uticaja na svjedoke pritvor je određen Nikiću, Kragulju, Imširovićevoj i Ćosoviću.

Razmatran je prijedlog odbrana osumnjičenih i mogućnost primjene blažih mjera osiguranja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, te iz Suda BiH navode da u konkretnom postupku nijedna druga mjera, osim pritvora, ne bi bila svrsishodna.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji "Pandora".

Tužioci Dubravko Čampara i Oleg Čavka su na jučerašnjem ročištu za određivanje pritvora u predmetu "Kemal Čaušević i drugi" istakli da su Sudu BiH podnijeli kompletan dokazni materijal o počinjenom krivičnom dijelu, a odbrani samo dio zbog bojazni da bi mogli ugroziti dalju istragu i bezbjednost svjedoka.

Čampara je istakao da je riječ o kriminalnoj organizaciji i da se osumnjičeni terete da su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja, stvarali monopolistički položaj na tržištu, bavili se "pranjem novca", carinskom prevarom, te protivzakonitim posredovanjem.

Prema njegovim riječima, ovim je budžet BiH na godišnjem nivou oštećen za dvije milijarde KM, što je uporedio sa iznosom štete koju je BiH pretrpjela nakon nedavnih katastrofalnih poplava.

Čavka je rekao da je Čaušević bio "produžena ruka" Ramiza Delalića pred kojim je, kako tvrdi, bivši direktor UIO "ustajao kad ga vidi", te da je mehanizme nezakonitih radnji, koje je organizovao Čaušević, preuzeo Zdravko Cvjetinović.

SRNA

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.