Brojač posjeta  

16284201
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2420
4227
22943
16026978
41118
130640
16284201
Vaš ip 18.207.240.230
Tačno vrijeme: 2020-07-11 13:10:00
   

Foča- Promovisan "Genocid" Emila Vlajkog

U Centru za kulturu i informisanje promovisan je roman "Genocid" u kojem autor Emil Vlajki svjedoči o zločinima Bošnjaka nad srpskim stanovništvom tokom poslјednjeg rata u Sarajevu. Vlajki je tokom promocije rekao da je u romanu opisao šta se desilo prije 20 godina i da se tu vidi kako se tih godina stvarao genocidni mentalitet u Sarajevu: -" Knjiga govori, a povodom ratnih dešavanja u Sarajevu početkom 90-ih godina, o stvaranju genocidnog mentaliteta među žitelјima Sarajeva i šire Bosne i Hercegovine, koji su svi bili dobri susjedi, komšije i prijatelјi, a mješanih brakova u to doba bilo je preko 30 odsto. Tu se odjednom stvorila takva atmosfera da su se lјudi počeli dijeliti po vjerskoj i nacionalnoj liniji, iako do tada na to nisu obraćali neku posebnu pažnju. Na osnovu svega ovoga, to je bio čitav jedan politički inžinjering koji je bio jako dobro organizovan kako bi se jedno takvo stanje stvari repodukovalo" – rekao je Vlajki.

Rat, posebno u Sarajevu, stravičan je primjer zla, ali i političke i medijske manipulacije zla. Kao takav, prikazan je u romanu, kroz tri lika, tri dijela ličnosti Emila Vlajkija. Kroz lik i monolog glavnog junaka Romana, Vlajki pokušava da ukaže na demonizaciju Srba.

Vlajki tvrdi da su ratni sukobi i genocid u Bosni i Hercegovini isplanirani od strane američke diplomatije, kako Evropa ne bi jačala i tako im bila konkurent: -"To je bilo planski. Planski je prvo bilo uništenje i razbijanje bivše Jugoslavije, a drugo bilo je planirano da se Bosna i Hercegovina zakvri, da lјudi budu agresivni jedni prema drugima i da se počnu praviti međusobna ubijanja i masakri. To se sve dešavalo zbog toga kako se Evropa u tom času ne bi ujedinjavala što bolјe i kako bi bila zaokuplјena balkanskim ratovima. Na taj način bi se usporilo ujedinjavanje Evrope koja je, prema mišlјenjima američkih zvaničnika, nakon pada Sovjetskog saveza, bila najveći konkurent Sjedinjenim američkim državama" – zaklјučuje Vlajki.

Vlajki je, tokom promocije, istakao da mu se čini da se i sada stvaraju isti uslovi kao i pred rat 1992. godine, jer je i sadašnja situacija zatrovana mržnjom, nerazumijevanjem, netolerancijom i borbom za teritoriju.

Nataša Miletić

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.