Brojač posjeta  

16285384
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3603
4227
24126
16026978
42301
130640
16285384
Vaš ip 3.236.8.46
Tačno vrijeme: 2020-07-11 18:26:57
   

Foča- KUD Foča dobija dvije nove koreografije

U prostorijama KUD-a Foča, ovog vikenda je bilo radno. Od jutra do mraka mlađi članovi i vođe B i C ansambla radili su sa poznatim koreografom iz Kragujevca, Slavicom Mihajlović.

Jedan od najpoznatijih koreografa iz Srbije, koja vodi ansambl Smilje iz Kragujevca, a bavi se i istraživanjem narodnih igara na terenu, već drugu godinu za redom je u Foči. Prošle godine, Slavica Mihajlović je sa članovima KUD-a Foča postavila dvije koreografije – Crtice sa vašara i igre iz okoline Niša. A sa kojim igrama su se mladi fočanski folkloraši upoznali proteklog vikenda, priča Mihajlovićeva:

- I prošle godine smo radili baš negdje u ovo vrijeme i bio je to jedan jako lijep rad. Drago mi je da je ovo sada nastavak jedne lijepe saradnje. Ovaj put sa mlađim ansamblom radimo igre iz Dragačeva, dok sa starijim ansamblom pripremamo igre iz Crne trave. Ovdašnja djeca su jako nadarena. Mada, oni sa kojima se radi pokazuju rezultate. A vidi se da se ovdje sa njima zaista dobro radi. Oni su ove godine za jednu godinu stariji, pa sui m sada za toliko i zadaci teži – pričaSlavica Mihajlović.

Kako kaže Mihajlovićeva, koreografije se biraju uz dogovor. Ona predloži igre koje bi se mogle naći na repertoaru, a onda iz KUD-a Foča odaberu koja im najviše odgovara, vodeći računa o kapacitetu i nošnjama kojima raspolažu. Sekretar ovog KUD-a, Saša Stanić podsjetio je kako je počela saradnja sa ovim vrsnim koreografom prošle godine.

- Upoznali smo Slavicu preko zajedničkih prijatelja iz Gornjeg Milanovca I prije godinu dana smo odradili dvije koreografije za dječije ansamble. Odlučili smo se da i ove godine uradimo neke nove koreografije. Svi koji se bave folklorom i koji žele da znaju nešto o tome, znaju da je Slavica jedan od najboljih koreografa na ovim prostorima. I naša djeca su to vidjela preko internet I raznih medija I izuzetno su zadovoljni radom sa njom – kaže Stanić.

Od petka do nedelje, probe u prostorijama KUD-a Foča trajale su i po četiri sata. Međutim, mališanima to nije bilo naporno. Svi su bili oduševljeni radom sa Slavicom.

Iz KUD-a Foča najavljuju nastavak saradnje sa Slavicom Mihajlović i iduće godine. DO tada, mladim folklorašima ostaje da zajedno sa vođama svojih ansambala dobro savladaju igre iz Dragačeva i okoline Crne Trave i da ih već na Majskim svečanostima predstave fočanskoj publici.

AKCIJA  CHS SHOP FOČA

UTOK TABLET 7 INČA

SAMO 99,00 KM

 

NEVJEROVATNO NISKA CIJENA!!!

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.