Brojač posjeta  

16285652
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3871
4227
24394
16026978
42569
130640
16285652
Vaš ip 3.236.8.46
Tačno vrijeme: 2020-07-11 19:35:39
   

Promovisana knjiga Sveti Petar Zimonjić

Promocija knjige Sveti Petar Dabrobosanski, doktorska disertacija protojereja stavrofora Ranka Bilinca, održana je sinoć u CKI.

Knjiga predstavlja zbir istraživanja, članaka i arhivskih podataka o mitropolitu Petru Zimonjiću, koji je mučenički postradao 1941.godine u Sarajevu.

Knjiga je posvećena duhovnom gorostasu, umnom i smirenom narodnom prvaku i predvodniku, neumornom borcu za dostojanstvo svakog čovjeka i naroda u cjelini. Ona je bogata obiljem dokumanata o životu Petra Zimonjića kao i o vremenu u kome je živio.

Ideja da pišem knjigu o Svetom Petru Zimonjiću rodila se nakon insistiranja sadašnjeg mitropolita Nikolaja, koji je smatrao da zbog velikog broja crkava na području Dabrobosanske i Zahumsko- hercegovačke mitropolije koje su posvećene ovom svetitelju, a tu je i Bogoslovski fakultet u Foči koji nosi njegovo ime, treba da postoji i knjiga koja će objediniti sve ono što je zapisano o ovom duhovniku.

Do podataka i građe nije bilo nimalo lako doći. Uložio sam veliki trud i obišao mnogo arhiva i mjesta. Najviše građe pronašao sam u arhivu grada Sarajeva, u našoj mitropoliji, u Staroj crkvi u Sarajevu, u Nevesinju, Trebinju i u Beogradu u glavnom arhivu Srbije kao i u arhivu patrijaršije, rekao je autor dr Ranko Bilinac.

Svetog Petra Dabrobosanskog, velikog duhovnika i rodoljuba, krasile su intelektualne, ljudske i fizičke sposobnosti, kaže autor.

-Od svog oca i majke uzeo je ono što je najljepše. Hrabrost, junaštvo, blagost i pristupačnost. U njegovom životu ništa nije bilo lako. On je sa velikom voljom stizao svugdje, hrabrio i bodrio svoj narod i nevolje sa njim dijelio. Prema malom čovjeku se odnosio kao preme najbližem. Nije ga napustio ni na nagovor bližnjih. Nije spasio svoje tijelo, ali je spasio svoju dušu, istaka je na promociji knjige sveštenik Bilinac.

Profesor istorije crkve na Bogoslovskom fakultetu u Foči Dalibor Petrović je naglasio, da zvanična istorijografija nakon Drugog svjetskog rata nije bila naklonjena mitropolitu Petru, pa time je i autor uz veliki trud uspio sakupiti dosta građe i predstavio je izuzetnim pripovjedačkim stilom.

Ovom knjigom iz zaborava će se istrgnuti lik i djelo velikog mučenika srpske crkve, koji je kanonizovan 1998.godine, a dvije godine kasnije, uvršten u red svetitelja.

Mitropolit Petar Zimonjić rođen je 1866. a postradao je 1941. godine. Nakon što je u Sarajevu odbio da ispoštuje ustaško naređenje o ukidanju ćirilice, odveden je u logor Kerestinac u Hrvatskoj, gdje je mučen, a najvjerovatnije je postradao na Velebitu, gdje je bačen u jednu od masovnih grobnica.

Snežana Glodić

NIKON DIGITALNI FOTO-APARAT

16 MP, 5 X OPTIČKI ZUM

POKLON MEMORIJSKA KARTICA + TORBICA

SAMO 99.00 KM

CHS SHOP FOČA

TC BARTULA

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.