Brojač posjeta  

16285805
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
4024
4227
24547
16026978
42722
130640
16285805
Vaš ip 3.236.8.46
Tačno vrijeme: 2020-07-11 19:58:51
   

“Plavi neveni” nagrađeni za prikaz krsne slave iz drinske regije

Pjevačka grupa “Plavi neveni” iz Foče osvojila je dva prva mjesta, za literarni rad i umjetničko ostvarenje na temu krsne slave, a u ukupnom plasmanu zauzela je drugo mjesto na 9. Saboru srpskog izvornog stvaralaštva u Vojkovićima.

Na tradicionalnom saboru, pod nazivom “Pjesmo moja, mili razgovore”, proteklog vikenda u Vojkovićima je nastupilo više od 50 pjevačkih grupa iz BiH, Srbije i Crne Gore, a ovogodišnja tema bila je krsna slava.

“Plavi neveni” iz Foče imali su najbolji literarni rad i umjetnički prikaz ovog tradicionalnog pravoslavnog običaja. Rukovodilac “Plavih nevena” Ljubiša Simović kaže da je svoj literarni rad, koji je poslužio kao scenario za scenski nastup, nazvao “Miris slave”.

“Pjevali smo sa scenskim prikazom i lomili smo kolač po običaju naše drinske regije. Ja sam bio u ulozi dolibaše, Ranko Kapuran je bio kum , a Risto Kovač i njegova supruga su bili domaćini i primali su goste. Naši mladi članovi su imali ulogu kućne čeljadi koja pomaže oko slave”, priča Simović.

Obilježavanje porodične krsne slave razlikuje se od sela do sela, ali je, ipak, suština ista. Simović kaže da je u literaranom radu, koji je čitan na predsaborskoj večeri, predstavio običaje iz Jabuke i Jošanice.

“Rad sam počeo riječima “Slavo moja, roditellja moga, slaviću te do života svoga”. Onda sam opisao onako kako sam kao dijete zapamtio krsnu slavu i kako me je majka kao malog vodila u Jošanicu kod moje babe, gdje je slična slava kao i kod nas u Jabuci. Neko lomi kolač uz treću čašu, neko uz četvrtu, ali je suština ista”, kaže Simović.

Na saboru u Vojkovićima, “Plavi neveni” nastupili su sa 14 članova.  Prvo mjesto u ukupnom plasmanu osvojilo je Društvo “Ilićka” iz Brčkog.

Igor Janković

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.