Brojač posjeta  

16285401
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3620
4227
24143
16026978
42318
130640
16285401
Vaš ip 3.236.8.46
Tačno vrijeme: 2020-07-11 18:32:16
   

Muzej Stara Hercegovina: Bogata istorija Foče u 3D verziji

MUZEJ STARA HERCEGOVINA: BOGATA ISTORIJA FOČE U 3D VERZIJI
KULTURA

Fočaci bi od naredne godine mogli pogledati bogatu istoriju Foče u 3D verziji, ali i da se na virtuelan način upoznaju, uz pomoć digitalne tehnologije pametnih telefona i tablet uređaja, sa istorijom samog grada i mjestima koja predstavljaju bogato kulturno-istorijsko nasljeđe stanovništva u periodu od 15. do 20. vijeka.

To bi trebalo da omogući multimedijalni projekat “Foča – grad memorijalni projekat”, koji realizuje Agencija “Milšmedija” sa sjedištem u Berlinu  u saradnji sa opštinom Foča i Muzejom “Stara Hercegovina”.

foca-izlozba-1-(1)

Direktor Agencije “Milšmedija” Milan Miletić kaže da projekat predstavlja inovativan izložbeni koncept koji će građanima Foče, ali i svima onima koji dolaze u ovu lokalnu zajednicu, omogućiti da se bolje upoznaju sa njenim bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem.

- Cilj je očuvanje i brendiranje kulturnog i istorijskog blaga Foče, ali i moderan i progresivan brending ovog grada i ovog kraja. Ide se u multimedijalne vode, odnosno prikazivanje arhivske građe pomoću pametnih telefona i tablet uređaja, koji se sve više koriste i na ovaj zanimljiv način biće prikazano bogatstvo života Foče u jednom specijalnom audiovizuelnom obliku – najavljuje Miletić, koji je i koordinator projekta.

foca-izlozba-2

Svi koji žele moći će “skinuti” aplikaciju pomoću koje će moći pogledati različite teme iz prošlosti, poznate ličnosti, arhitektonske specijalitete Foče i saznaju još više kroz slike, video-zapise i tekstove.

Projekat podrazumijeva i digitalno unapređenje postojeće izložbe “Foča u prošlosti” u Muzeju “Stara Hercegovina”, postavljanje veb stranice gdje bi se posjetioci mogli informisati o projektu, ali i o istoriji Foče putem mobilnih aplikacija.

- Nadam se da ćemo uspjeti da napravimo u okviru Muzeja i jednu bogatu izložbu koja će biti multimedijalna, a biće postavljena i maketa Foče gdje će se u 3D obliku moći vidjeti sva značajna zdanja Foče, dakle, jedna virtuelna rekonstrukcija značajnog istorijskog nasljeđa grada Foče. Nadamo se da će ova izložba privući ne samo Fočake, već i sve one koji su porijeklom iz Foče, a danas žive širom svijeta, kao i brojne turiste – rekao je Miletić.

foca-izlozba-3

U Muzeju “Stara Hercegovina” pozdravljaju ovu ideju.

- Ovo je trend koji se prati u svijetu i u okruženju. Multimedijalna izložba je nešto sasvim novo za naš grad, na taj način bismo privukli brojne mlade sugrađane u Muzej. Danas živimo u vremenu koje zahtijeva pametne telefone, pa zašto ne bismo iskoristili priliku da i putem moderne tehnologije upoznamo sve naše sugrađane o istoriji našeg grada,  kulturnim znamenitostima, građevinama, značajnim ličnostima i ostalim stvarima koje su obilježile naš grad – rekla je direktor Muzeja Branka Dragičević.

Vrijednost projekta je oko 50.000 evra, a u finansiranju učestvovalo bi više međunarodnih i državnih institucija i organizacija. Ukoliko projekat dobije zeleno svjetlo, prve aktivnosti krenule bi početkom naredne godine, a inovativna izložba bila bi postavljena u maju u okviru obilježavanja šest decenija Muzeja “Stara Hercegovina”.

Radmila Đević

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.