Brojač posjeta  

16285913
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
4132
4227
24655
16026978
42830
130640
16285913
Vaš ip 3.236.8.46
Tačno vrijeme: 2020-07-11 20:36:28
   

“Težina lanaca dva” i u Foči: Probuditi svijest i kritičko mišljenje društva

Dokumentarni film “Težina lanaca dva” autora Borisa Malagurskog u kome se analiziraju događaji koji su uslijedili nakon raspada bivše Jugoslavije prikazan je u fočanskom Centru za kulturu i informisanje u okviru Januarskih kulturnih i duhovnih svečanosti.

Film se bavi neoliberalnim reformama na prostoru Balkana nakon raspada Jugoslavije i uticaja tih reformi na ekonomiju, medije, vojsku, kulturu, obrazovanje i politiku, uz intervjue sa Noamom Čomskim, Oliverom Stounom, Majklom Parentijem i drugim poznatim svjetskim stručnjacima.

-Prikazan je početak neoliberalizma, o Čikaškoj školi ekonomije Miltona Fridmana, do svega onoga što imamo danas kroz analizu sprovođenja Vašingtonskog konsenzusa-stabilizacija, liberalizacija, privatizacija-što je uništilo domaću privredu ne samo u Srbiji, već na prostoru Balkana, odnosno bivše Jugoslavije, i pokušavamo na taj način da osvijestimo građane o uzrocima ekonomskih problema, što smatram da je suština svih problema na našim prostorima. Ako želimo da živimo bolje, moramo da budemo svjesni sistema u kojem živimo i da se borimo na jedan moderan način koji koristi oruđe neoliberalnog sistema protiv samog sistema, jer kao što je Majkl Mur jednom davno rekao “bogataš će da ti proda konopac kojim ćeš da ge vješaš”-istakao je autor Boris Malagurski.

Malagurski

Da bi se jedna država zaštitila od propadanja, zavisnosti od stranih sila, siromašenja, duhovnog slabljenja, Malagurski ističe da su za ti ključna tri faktora: ulaganje u domaću privredu, stvaranje društva blagostanja u kojem se svako jednako razvija i buđenje svijesti i kritičkog mišljenja kao načina života i promjena.

-Zaštiti privredu svake zemlje, ne da se zatvori, već da razvija određene grane i zašiti od konkurencije koja nije fer. Mi imamo jake dražave koje nam govore da mi treba da radimo suprotno od onog što su oni radili dok su se bogatili, kako bismo mi bili bogati. To je suludo. Mi možemo da budemo vro razvijeni ako se okrenemo sami sebi, a naveo sam par država poput Južne Koreje, Finske  koje su ograničavale strane investicije i podržavali domaću proizvodnju i iz toga izvukli ogromnu korist, i za sistem i za sve građane-pojasnio je Malagurski.

Svi treba da imamo jednake šanse na tržištu rada i da zajedno gradimo kritičku masu koja će ići naprijed i koja će imati energiju da napravi bolje stvari u društvu, a da pri tom ne misli samo na sopstvene interese, poručio je Malagurski aludirajući na mlade u kojima vidi snagu i mogućnost za promjene na bolje.

tezina l 2

Fočanska publika, naročito mladi, oduševljeni i autorom i filmom.

-Po mom mišljenju se trebalo malo više osvrnuti na BiH jer je i ona bila dio velike i lijepe Jugoslavije, ali sve u svemu odličan film i najviše utiska pruža primjer Srbije za vrijeme i poslije Miloševića naročito dešavanja oko 5. oktobra-kaže Predrag Gatarić, student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči.

-Jedva sam čekao da pogledam drugi dio, jer pratim rad Borisa Malagurskog duži niz godina. Kritički prikazuje stanje u našim državama naročito na polju politike i ekonomije-mišljenja je student Rajko Pavlović.

Ivan Topić smatra da film zbog detaljno obrađenih ekonomskih tema treba prikazivati na tv stanicama sa nacionalnom frekvencijom širom RS i Srbije, a Dimitrije Tomić da film pruža odgovore šta treba jedno društvo da radi kako bi bilo bolje i razvijenije, kako da mijenja i sebe i svijet oko sebe.

Projekciju filma organizovali su Omladinski pokret Foča, Centar za kulturu i informisanje i opština Foča.

-Boris je mlad čovjek koji radi odličan posao, mnoge njegove ideje su jako pozitivne i mislim da može pomoći svima nama u ideji da se mladi pokrenu. Drago mi je da je projekciji prisustvovao veliki broj studenata Bogoslovskog i Medicinskog fakulteta, odziv nije bio baš veliki, ali shvatamo da je došao onaj koga ovo interesuje-kaže Mladen Mandić, predsjednik Omladinskog pokreta Foča.

Radmila Đević

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.