Brojač posjeta  

16259124
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1854
4299
22146
16003881
16041
130640
16259124
Vaš ip 34.204.198.244
Tačno vrijeme: 2020-07-05 12:54:51
   

Sarajevo neće filmove Emira Kusturice

U sarajevskim bioskopima 20 godina nisu prikazani filmovi režisera Emira Kusturice, kao ni film Srđana Koljevića "Sivi kamion crvene boje", niti "Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića, bez obzira na veliki broj nagrada i ogromnu gledanost u svetu, rekao je vlasnik distributerske kuće "Oskar film" iz Banjaluke Vlado Ljevar.

Ljevar je naveo da ovi filmovi nisu prikazani jer distributeri u Federaciji BiH (FBiH) nisu hteli da ih nabavljaju.

Direktor distributerske kuće "Art servis" iz Sarajeva Amer Bećirbegović rekao je da je on samo jedan od distributera u FBiH, za razliku od Republike Srpske gde postoji samo jedan distributer i prikazivač filmova.

"S druge strane, imate i bioskope koji ugovaraju hoće li ili neće prikazati neki film. Nismo radili sa filmovima Kusturice i Koljevića, ali to ne znači da `bežimo` od srpskih filmova, jer prikazali smo film Dragana Bjelogrlića `Montevideo, Bog te video`", dodao je Bećirbegović.

Kusturica je rekao da je "viši stepen demokratije" to što sarajevska publika već 20 godina nije videla nijedan njegov film.

"To što se moji filmovi ne prikazuju viši je stepen demokratije u Sarajevu. Potpuno razumem Sarajlije i da sam na njihovom mjestu ja bih to isto uradio. Ja sam mačiji kašalj naspram Anđeline Džoli, koja je prodala četiri ulaznice u Beogradu", izjavio je Kusturica.

Književnik Zoran Kostić kaže da Sarajevo ne dopušta da se čuje drugi i drugačiji glas ili da se čuje neki drugi argument osim onoga koji odgovara njihovom tumačenju novijih istorijskih događaja.

Vlasnik producentske kuće "Idea plus" iz Bijeljine Duško Tuzlančić naglasio je da je stvaralaštvo Emira Kusturice priznao celi svet.

"Razumem da ono što izjavljuje Kusturica ne odgovara sarajevskom gledalištu, ali ne shvatam da ne mogu to da odvoje od njegovih filmova koje gleda milionska publika celog sveta", rekao je Tuzlančić, ističući da je Sarajevo hendikepirano što ne gleda filmove Emira Kusturice, a da Banjaluka neće biti hendikepirana zato što neće pogledati film Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda".

Večernje novosti

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.