Brojač posjeta  

17375201
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
895
22433
31805
17098692
129623
190912
17375201
Vaš ip 18.234.247.75
Tačno vrijeme: 2021-01-21 04:56:10
   

 

Džoni Štulić za "Blic": Kao da su me prodali u roblje

Branimir Džoni Štulić, jedan od najvećih autora u istoriji jugoslovenskog rokenrola, odlučio je da presavije tabak i da tuži izdavačku kuću iz Zagreba „Kroacija rekords“. Džoni od ove kuće, koja je osamdesetih godina pod imenom „Jugoton“ objavila sve albume njegove grupe „Azra“, traži bezmalo 25 miliona evra.

U ekskluzivnoj izjavi za „Blic“ Džoni na pitanje zašto je baš sada odlučio da traži novac od kuće s kojom je u sporu više od 25 godina, kaže da to nije uradio samo zbog novca.

- To je priča koju i vrane krovu znaju, jer sve traje već 25 godina. Ne radi se samo o novcu, nego da se vidi u čemu je fazon. Najgore u svemu je što oni prodaju moja autorska prava, a to je isto kao da su ti ukrali identitet i plaćaju tvojom karticom svoje račune. Kao da su te prodali u roblje - ogorčen je Štulić.


On od „Kroacija rekords“ potražuje novac još iz vremena bivše države (i to 12 miliona evra), i bar još toliko za period posle završetka rata (od 1995. godine).
Štulić optužuje Zamp (hrvatska verzija Sokoja, službe za zaštitu autorskih prava) da ilegalno prodaje autorska prava na njegovu muziku. Legendarni muzičar kaže da ga je pre deset godina zvala predstavnica Zampa i rekla mu da na ime autorskih prava može da podigne nadoknadu od oko 2.000 maraka.

- Ne volim kad mi na temelju ukradenih točkova svojataju i auto. Nikome ja nisam prodao ništa - izričit je Štulić. 
On kaže da dve hiljade maraka koje su mu ponuđene ne može da shvati ozbiljno i da nema nameru da ih „ozakoni legalnim poslovanjem sa njima“.

I zaista, imajući u vidu hitove koje napravio, ideja o dve hiljade maraka deluje uvredljivo.Ne pišu se svaki dan pesme kao što su „Usne vrele višnje“, „Balkan“ ili „A šta da radim“... 

Računica do koje je on došao mnogo je ozbiljnija, a ceo slučaj Štulić je nazvao „najvećom pljačkom u istoriji rokenrola“.

- „Kroacija rekords“ i dalje ilegalno prodaje moje pesme za velike pare (takođe i onlajn preko Amazona, Ajtjunsa, I-mjuzik itd.) Do 1990. godine potražujem 12 miliona evra, zatim dvadesetogodišnje kamate na 12 miliona, plus prevara, krađa kopirajta i bezočnu eksploataciju zadnjih dvadeset godina. To se ne oprašta - kaže Džoni. 

Budući da je ovih dana aktuelno pitanje protesta protiv novih zakona o zaštiti autorskih prava poput ACTA, pitali smo Džonija šta misli o tome.

- Samo sam čitao neke naslove o tome, nisam se detaljno bavio. Ali, to vam je kao s medicinom - za nekog dobro, a za nekog pogubno - kaže Štulić.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.