Brojač posjeta  

16285366
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3585
4227
24108
16026978
42283
130640
16285366
Vaš ip 3.236.8.46
Tačno vrijeme: 2020-07-11 18:24:09
   

Vanvremenske ljepote prirode kroz objektiv Radojice Ćosovića

Vanvremenske ljepote prirode kroz objektiv Radojice Ćosovića
KULTURA

 

Prva samostalna izložba fotografija autora Radojice Ćosovića iz Foče, od kojih su mnoge obišle svijet, otvorena je u Galeriji fočanskog Centra za kulturu i informisanje. Pred brojnim posjetiocima Ćosović je krunisao svoju dugogodišnju ljubav prema svjetlopisanju, obogaćujući kulturni život Foče i Januarske svečanosti.

IMG_9732

Zoru iznad Šćepan Polja, jutro nad Maglićem i Volujakom, Zelengoru s proljeća, rađanje cvijeća ispod snježnog pokrivača, mnogi priželjkuju da ugledaju i dožive. Ipak, samo rijetkima polazi za rukom da opaze i iskuse ove jedinstvenosti. Ovakve trenutke izvan vremena, spretnošću, preciznim oko, kroz objektiv, zapečatio je poznati fotograf Radojica Ćosović i nesebično ih darovao brojnoj fočanskoj publici.

Dvadeset sedam izuzetnih i rijetkih fotografija na kojima dominiraju prirodne ljepote Foče reflektuje ono što leži u fotografu i potvrđuje da je najbitniji dio aparata ona komponenta koja se nalazi par centimetara iza njega.

IZLOZBA COSA 2

Godinama unazad tako su nastajale Ćosovićeve fotografije koje prikazuju sve visove i doline u kojima se obreo, sve ljude koje je sretao i sve momente koje je doživio, što na posmtarače ostavlja jak utisak uz želju da je neophodno što češće dozvoliti da slike progovore:

-Treba više ovakvih izložbi u Foči koja se stvarno može pohvaliti jedinstvenom prirodom, a ove fotografije svjedoče da je u njih uloženo mnogo truda i rada. Divno i fascinantno-ističe Fočanka, Biljana Dragičević.

Radojica Ćosović fotografijom se počeo baviti još kao mladić, a prirodne ljepote Zelengore, Maglića, Volujaka bile su i ostale njegova glavna inspiracija. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a njegove fotografije objavljivane su u prestižnim međunarodnim i domaćim publikacijama u posljednjih trideset godina.

-Svaka fotografija je za sebe priča, a da bi se ta priča ispričala, neophodno je uhvatiti momenat na vrijeme, biti tu u tom trenu, svjedočiti prikazano, a ima i onih koje se mogu napraviti u sred dana. Na ovako bogatom krajoliku malo kada se može pogriješiti, a da se ne napravi dobra fotografija, iako treba mnogo vremena provesti, ja sam poprilično lijepih godina ostavio da bih napravio ovakve fotografije koje sam izložio, jer je svaka slika iziskivala puno vremena i čekanja da nastane nešto poput ovoga-rekao je Ćosović.

IZLOZBA COSA

Ne postoje dobra pravila kojih se drže  fotografi, postoje samo dobri fotografi- obično se kaže među ljubiteljima svjetlopisa. Ćosović ne robuje strogim pravilima. Kaže da ga nosi kreativnost i dodaje:

-Posebno me raduje činjenica i čast mi je što u posljednjih četrdesetak godina niko u Foči nije napravio autorsku izložbu o domaćim temama, dakle da je i autor iz Foče, a da prikazuje teme iz Foče. Mislim da je posjećenost u ovolikom broju taj razlog što je probijen led.

IZLOZBA COSA 3

Jedinstvene Ćosovićeve fotografije zainteresovani Fočaci moći će da pogledaju do kraja januara.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.