Brojač posjeta  

16260549
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3279
4299
23571
16003881
17466
130640
16260549
Vaš ip 18.232.186.117
Tačno vrijeme: 2020-07-05 20:00:16
   

Neobičan slikarski izraz Bojana Vidovića pred Fočacima

Neobičan slikarski izraz Bojana Vidovića pred Fočacima
KULTURA

U Muzeju Stare Hercegovine u Foči otvorena je izložba slika i crteža „Vizija“, fočanskog umjetnika Bojana Vidovića, neobična po platnima velikog formata na kojima dominiraju motivi apstraktne figuracije- oblika tijela, kojima autor izražava strasti i misli.

Vidović, koji  je završio grafički dizajn na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, u više navrata je sa uspjehom svoja djela izlagao u Kanadi, Srbiji, Crnoj Gori i BiH, a sada je prvi put svoj rad samostalno predstavio svojim sugrađanima.

On objašnjava da su slike nastale projekcijom sopstvene mašte i osjećanja, iz njegovih skica i želje da vidi kako neki mali rad i „švrljotina“ može da izgleda na velikom platnu.

„Kao što pismo služi da formira naše riječi i izrazi naše misli, tako i oblici ljudskog tijela služe da izraze različite strasti duše i ono što se događa u umu“, navodi Vidović.

Ističe da u njegovom koloritu posebno mjesto zauzima narandžasta boja.

Bojan 3

„To je boja posebne energije, koja ujedno može da bude i pozitivna i negativna, i dobra i loša, jedina boja koja može da ima dvije strane“, kaže Vidović.

Dodaje da pretvaranje vizije u sliku nekad traje po dvije-tri godine, a nekad jednu noć, te da figuracije nastaju tako što ilustraciju modifikuje kroz sliku.

Mladi umjetnik, koji je rođen u Goraždu, u Kanadi je imao više grupnih i samostlnih izložbi.

„Svuda je sličan odnos prema umjetsnosti, samo su drugačije kulture i stilovi. U Kanadi je bilo lijepo, izložbe su bile veoma posjećene. Od umjetsnosti se može živjeti, ako se trudiš, ako želiš da daš maksimum, ako radiš neprestanom, naravno da ćeš uspjeti. Tako je u svakom poslu, pa i u umjetnosti“, poručuje Vidović.

Akademski slikar iz Rogatice Danijela Novaković, koja je prisustvaovala sinoćnjem otvaranju izložbe u Foči,  kaže da su umjetnici na istoku Srpske usamljeni.

Bojan 2

„Odvojeni smo od likovne scene, ne pripadamo ni Sarajevu, a bogami ni Banjaluci, jer je za nas pomalo daleko, pa mi ovdje kao umjetnici nastojimo da stvorimo i odnjegujemo jednu vrstu kulture i damo pečat u vremenu. Kroz umjetnost ostaju tragovi o jednom življenju, a ovdje me veoma prijatno iznenadila Bojanova izložba kojom je predstavio svoj univerzalni svijet i na kojoj možemo da vidimo prostor iz kojeg dolazi i šta on otprilike misli“, rekla je Novakovićeva.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Snježana Kunarac izrazila je zadovoljstvo što i Fočaci mogu da vide djela svog sugrađanina.

„Vidović je jedan od slikara sa kojima mi od ranije sarađujemo. On je 2016. godine učestvovao na aukcijskoj izložbi sa jednom slikom koju je poklonio Muzeju, kada su sredstva od prodatih slika uložena u obnavljanje unutrašnjosti Muzeja“, rekla je Kunarac.

Izložba „Vizija“ posjetiocima Muzeja biće dostupna do 20. septembra.

Izvor Radio Foča

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.