Brojač posjeta  

16495161
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
7251
6658
13909
16205022
89302
162776
16495161
Vaš ip 34.200.222.93
Tačno vrijeme: 2020-08-11 20:09:37
   

Parada ponosa u Podgorici

Podgorica - Prva Parada ponosa u Podgorici počela je u 11.00 sati, a događaj protiče u znaku ogromnih mjera policijskog obezbjeđenja.

"Montenegro prajd" se održava pod sloganom "Crna Gora ponosno", a na prvoj gej parade u Podgorici prisutno je oko stotinak učesnika.

Širi centar Podgorice, uoči današnje Parade ponosa, pod potpunom je policijskom blokadom.

Širi centar Podgorice, uoči današnje Parade ponosa, pod potpunom je policijskom blokadom. Oko 2.000 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica, napravili su nekoliko "prstenova" oko maršute kojom treba da se održi prva gej parade u glavnom gradu Crne Gore, a centar grada nadlijeće policijski helikopter.

Širi dio centra grada blokiran je za saobraćaj već od ranih jutarnjih časova, a policija je ranije poručila da će preduzeti sve mjere da manifestacija protekne bezbjedno.

Učesnici parade kretaće se centralnom podgoričkom saobraćajnicom - Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, odnosno od bivšeg hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade Crne Gore i nazad.

"Montenegro prajd" će se održati pod sloganom "Crna Gora ponosno", a organizator manifestacije NVO "Kvir Montenegro" očekuje da će na prvoj gej paradi u glavnom gradu Crne Gore biti nekoliko stotina učesnika.

Organizatori podgoričkog prajda saopštili su ranije da se ne plaše nereda, a crnogorska policija je pozvala građane da se suzdrže od nasilja.

Podsjetimo, u subotu, uoči gej parade u Podgorici, Istaknuti član LGBT zajednice verbalno je i fizički napadnut ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici, a bile su i brojne prijetnje upućene preko društvenih mreža.

Iz policije je saopšteno da će širi dio centra grada biti blokiran za saobraćaj već od ranih jutarnjih časova.

Vlada Crne Gore podržala je održavanje Parade ponosa u Podgorici i odredila da na toj manifestaciji učestvuju ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.

Svoje predstavnike imaće i predsjednik crnogorskog parlamenta, političke partije, a u povorci će učestvovati i šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

Dolazak na podgorički prajd najavile su LGBT organizacije iz Srbije i Hrvatske.

Praćke prete s krovova, kupljeno 250 crnih kapa

Operativnom štabu, na čijem čelu su rukovodeći ljudi uniformisane policije u Podgorici Jovica Rečević i pomoćnik direktora Nikola Janjušević, u proteklih nekoliko dana stigli su brojni podaci da se pojedine grupacije pripremile čak i specijalne praćke za gađanje ciljeva sa velike udaljenosti. Pijačni prodavači posvjedočili su policiji kako su ovih dana prodali više stotina crnih kapi koje su bile vrlo tražene.

Riječ je o kapama od kojih se lako mogu napraviti fantomke. Iz UP je saopšteno da imaju podatke i o takvom vidu pretnji, ali da za sada nisu uspjeli da kod nekog pronađu te praćke. Upućeni tvrde da ručno pravljene praćke ali i pojedini modeli, koji se nalaze u sklopu ribolovačke opreme, imaju veliku jačinu, tako da se "ciljevi" mogu pogoditi sa velikih razdaljina.

"Upravo zbog toga ćemo pregledati i sve krovove zgrada, koje gledaju na rutu prolaska Parade ponosa, kako se ne bi dogodilo da neko te pozicije koristi za mogući napad iz vazduha. "Vijesti nedjeljom" saznaju, da su pojedini članovi homofobnih grupa za praćke spremili i specijalnu municiju - metalne kuglagere...

Ambasada SAD upozorava na moguće nasilje

Američka ambasada u Podgorici pozvala je građane SAD na oprez danas, na dan održavanja Parade ponosa, jer su i "demonstarcije koje bi trebalo da budu miroljubive nepredvidive i brzo mogu postati nasilne".

"Pratite medijske izvještaje lokalnih događaja i pazite na okruženje u svakom momentu", navodi se u saopštenju ambasade SAD u Podgorici. Osoblju ambasade savjetuje se da izbegava dio grada kojim će proći povorka, ukoliko u njoj ne učestvuju, kao i da se, takođe, klone drugih javnih mjesta i skupova tokom dana.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.