Brojač posjeta  

16495832
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
7922
6658
14580
16205022
89973
162776
16495832
Vaš ip 34.200.222.93
Tačno vrijeme: 2020-08-11 21:42:36
   

 

Đorđe Todorović, nevesinjski frizer

U staroj trafo-stanici otvorio berbernicu

Nevesinjac Đorđe Todorović (64) svoju brijačnicu smestio je u napuštenu trafo-­stanicu. Struja je iz objekta davno isključena, a znak opasnosti zamenio je natpis „Brijačka radnja". Oni koji prvi put dolaze u Nevesinje su iznenađeni, ali meštani znaju da je Đoko najiskusniji brica u gradu, koji više od četiri decenije brine o izgledu svojih sugrađana.

U samo četiri kvadrata kamenog zdanja stala je berberska stolica i sva potrebna oprema.

- Sedite, jeste trafo-stanica, ali stolica nije električna - po­znata je rečenica kojom stari majstor dočekuje mušterije.

Njegove usluge uglavnom koriste stariji muškarci koji su navikli na klasične fri­zure. Mušterije ne dolaze samo na šišanje ili brijanje već i da čuju poneku grad­sku priču. Đoko ih počasti i "ljutom" u obližnjoj kafani, a one koji nemaju para, šiša besplatno.

- U ratu nikada nijednom borcu nisam naplatio šiša­nje. Obazriv sam i prema beskućnicima, jer su i oni ljudi - kaže nevesinjski frizer, koji je sugrađanima na usluzi u svako doba dana.

Đoko je dva puta ranjavan u ratu, za šta prima 100 KM invalidnine, pa danas, hteo ne hteo, mora da radi.

- Dolazila je inspekci­ja iz Trebinja. Nisu pravili nikakav zapisnik, samo su pogledali i rekli mi da nasta­vim sa radom - priča brica. Za njegov frizerski salon ne treba reklama ili putokaz, jer svaki Nevesinjac zna gde je trafo-stanica sa berberskim uslugama.

Pisma iz Beograda, Zagre­ba i drugih gradova stižu mu, iako su samo adresirana sa „Đoko berber, Nevesinje". Sedamdesetih godina prošlog veka Đorđe Todorović bio je jedini frizer u Nevesinju, kod koga su svraćale i poznate ličnosti tog doba. Legendarni fudbaler Veleža i bivši reprezentativac Jugoslavije Dragan Okuka, kada bi dolazio u rod­no Nevesinje, nije zaobilazio njegovu radnju, zbog njegovih veštih ruku, ali i mudrih i du­hovitih poruka. Ni nevesinj­ski frizeri ga ne doživljavaju kao konkurenciju, već kao čoveka koji populariše njihov zanat i razveseljava mušterije. Medu frizerima se prepričava anegdota kako je Đoko mu­šteriji koja se požalila da nije dobro obrijana odgovorio: „Neme veze, svakako ćeš i sutra doći".

Dubravka Čolović Nevesinje

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.