Brojač posjeta  

16273971
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
757
4494
12713
16026978
30888
130640
16273971
Vaš ip 3.81.28.10
Tačno vrijeme: 2020-07-09 04:03:54
   

 

Legenda kaže da je hrast u selu Bančići blagoslovio Sveti Sava, a Ljubinjci se svakog decembra okupe pod njegovom krošnjom

Večito zeleni hrast ponovo okupio Hercegovce

 

LJUBINJE - U Ljubinjskom selu Bančići održano je drugo saborovanje ispod hrasta Svetog Save, koje je organizovao Milenko Betegalo sa grupom mladih meštana. Pod hrastom su se okupili Ljubinjci iz svih krajeva BiH, a bilo ih je i iz Beograda i Dubrovnika.

Srednjoškolka Dušica Kovač na saborovanju je govorila stihove svoje pesme „Moja molitva Svetom Savi". Oni malo stariji su se setili da je Dušica praunuka dr Ljuba Mihića, geografa i turizmologa, koji je prvi put, sedamdesetih godina prošlog veka, pisao o zelenom hrastu i legendi o tom drvetu.

Prema viševekovnoj legen­di, pod hrastom u Bančićima odmarao se Sveti Sava na putu od hercegovačkog juga prema severnim planinama. Pa pošto se u njegovom hladu prenuo iz letnjeg poslepodnevnog sna, osetivši novu snagu u nogama, polazeći dalje kozjom stazom, osvr­nuo se i kazao: „Kad si ti mene ovako svojim hladom odmorio, da Bog da uvek bio svež i zelen!".

Veruje se da je od tada ovaj hrast zelen tokom cele godine, a njegova zelena krošnja najimpresivnija je zimi, kada na svim okolnim stablima lišće opadne. Meštani ga od davnina zovu dub Svetog Save. Najstariji učesnik sabo­ra u Bančićima, Nedo Janjić iz tog sela, kaže da nikad niko nije lomio grane sa ovog drveta.

- Samo je kuća pokojnog Vojka Mihića, na čijem se imanju nalazi, od starina jed­nu grančicu s njega uzimala za svecu, za krsnu slavu - seća se Janjić.

Bančićani ne kriju želju da decembarsko okupljanje bude tradicionalno i da, kako kaže Milenko Betegalo, predsednik organizacionog odbora, postane deo turistič­ke ponude Ljubinja i Herce­govine. Na hrastu, ili kako ga Hercegovci zovu dubu Svetog Save, lišće je jedro i zeleno i ovog decembra. Priroda je prošlog proleća iznanadila Ljubinjce, kada je drvo na­kratko bilo potpuno ogolelo. Stanovnici Bančića kažu da je bilo godina kada se moglo primetiti da jedan list opada, a drugi se istovremeno razvi­ja, ali da je proletos to bilo očigledno.       D. Čolović

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.