Brojač posjeta  

16308840
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
631
5516
17897
16051258
65757
130640
16308840
Vaš ip 3.236.15.142
Tačno vrijeme: 2020-07-16 05:20:36
   

U RS siromašno 40.000 dece

U Srpskoj živi više od 38.870 siromašne dece, pokazuju najnoviji podaci Javnog fonda za dečju zaštitu RS.

Zamenik direktora ovog fonda Jovanka Vuković naglasila je da je to problem celog društva, koji zahteva sistemsko rešavanje.
- Fond se trudi da obuhvati što više dece kojoj bi moglo da se pomogne, ali 35 KM, kolika je pomoć po detetu, jednostavno nije dovoljno da se reši ovaj problem - kaže Vukovićeva.
Ona dodaje da je veoma važno uključiti sve aktere društva i konstantno raditi na poboljšanju životnog standarda dece.
- Ovo je bolno pitanje i moramo svi zajedno krenuti u borbu protiv dečjeg siromaštva. Važno je pronaći novac kojim bi se moglo kvalitetno pomoći ovoj deci i konstantno raditi na popravljanju njihovog društvenog i socijalnog statusa, što do sada nije bila praksa - objašnjava Vukovićeva.
Portparol Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Nataša Aleksić rekla je da se za ostvarivanje dečjih prava godišnje izdvaja 22 miliona KM, gde su obuhvaćena i siromašna deca.
- Pokušavamo da pomognemo siromašnoj deci u skladu s našim mogućnostima. Vlada RS do sada je, uz novčana izdvajanja, sprovela niz aktivnosti za poboljšanje položaja dece, među kojima su novi Zakoni o socijalnoj zaštiti i niz mera u vezi s unapređenjem položaja dece u Srpskoj - kazala je Aleksićeva.
Andrea Stanković, psiholog pri Ombudsmanu za decu RS, kaže da je potrebno uspostaviti bolju saradnju različitih resora, poput obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, vladinih institucija i nevladinog sektora i lokalne zajednice, radi ostvarivanja boljih uslova za život siromašne dece u Srpskoj.
Sociolog Biljana Milošević naglašava da je ovakvo stanje nastalo zbog ogromne stope nezaposlenosti u RS, jer veliki broj dece živi u porodicama koje se bore da prežive, a nakon punoletstva, u većini slučajeva, krenu pogrešnim putem da bi obezbedila egzistenciju.

M. Ma.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.