Brojač posjeta  

16273675
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
461
4494
12417
16026978
30592
130640
16273675
Vaš ip 3.81.28.10
Tačno vrijeme: 2020-07-09 02:57:01
   

Otvorena 138. “Nevesinjska olimpijada”

Nevesinje - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija večeras je otvorio 138. “Nevesinjsku olimpijadu” i poručio da je ova manifestacija kroz istoriju predstavljala svojevrsnu etnografsku i političku riznicu slobodarskih ideja, a da je danas važno nepokretno kulturno dobro srpskog naroda.

Mutabdžija je u Nevesinju istakao da brojne sportske discipline, od tradicionalnih do viteških, svjedoče o svestranosti ali i sposobnosti, ali iznad svega, o dubini istorijskog pamćenja ovdašnjih žitelja.

“Nekada je Nevesinje, kao i cijela Hercegovina, bila demografsko vrelo koje je napajalo sve srpske zemlje, a savremene emigrantske struje i ratni vihorovi dodatno su oslabili cijelu regiju”, rekao je Mutabdžija, napominjući da svoj kraj najbolji nisu nikada napuštali što predstavlja svojevrsnu srpsku konstantu.

Ističući da “Nevesinjska olimpijada” treba da posluži i kao okvir za izgradnju održivog razvoja ovog grada, Mutabdžija je naglasio da to podrazumijeva njegovanje rodoljubivih i uzvišenih etičkih ideala, ali i spremnost najbogatijih da pomognu rodnom kraju posredstvom zadužbinarstva.

Svečanom otvaranju “Nevesinjske olimpijade” na Gradskom trgu prisustvovala je i pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Aleksandra Trifković, te mnogobrojni građani Nevesinja, susjednih istočnohercegovačkih opština i gosti iz Srbije i Crne Gore.

Iako su prva takmičenja počela prije nekoliko dana, svečano otvaranje se, po tradiciji, priređuje uoči konjskih trka koje su više od jednog vijeka prepoznatljivo obilježje olimpijade.

Kulturno–umjetnički program i ove godine bio je u znaku izvornosti i tradicije nevesinjskog kraja.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.