Brojač posjeta  

17387933
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2306
6348
44537
17098692
142355
190912
17387933
Vaš ip 3.221.159.255
Tačno vrijeme: 2021-01-23 10:55:20
   

Za samo nekoliko dana iznenadne diplomatije, Vladimir Putin je oživio uspomene na period za koji su mnogi mislili da je davno prošao, u vrijeme kada se Moskva i Vašington bore za uticaj

Za samo nekoliko dana iznenadne diplomatije, Vladimir Putin je oživio uspomene na period za koji su mnogi mislili da je davno prošao, u vrijeme kada se Moskva i Vašington bore za uticaj.

Šta god da se dogodi s prijedlogom da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, Rusija je, barem zasad, ponovo isplivala kao centralni igrač na Bliskom istoku. Ona se u ovom slučaju dokazuje kao igrač koji ne odustaje lako od svojih saveznika.

To je značajno u regiji gdje je američko iznenadno odsutajanje od svrgnutog egipatskog lidera Hosnije Mubaraka prije dvije godine postalo ključni momenat, skrećući pažnju mnogih autoritativnih lidera na nekada dugotrajnu prirodu američke podrške.

Za razliku od njih, Putin je izazvao ljutnju tako što je ostao na strani svog sirijskog saveznika i javno je tvrdio da nema dovoljno dokaza da je Damask upotrijebio hemijsko oružje 21. augusta i čak je nagovijestio da bi nekako pomogao Asadu u slučaju vojnog udara.

Način na koji će se događaji u konačnici odigrati takođe će uticati na Iran, čiji lideri gledaju kako sat otkucava za još jedan mogući obračun, koji će biti zbog njihovog nuklearnog programa.

- Ono što se poruči Siriji, Iran će pažljivo primiti - rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je vršio pritisak na svijet da prisili Iran da napusti svoje nuklearne ambicije prije nego što napravi oružje, što Teheran kategorički negira.

Moguće je da će doći do većih komplikacija kada je u pitanju razoružavanje Sirije. Zbog toga što se ima malo povjerenja u tu državu, potvrda bi mogle biti problem koji će se odugovlačiti, a neki će zasigurno sumnjati da je Sirija stavila sav arsenal hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu.

Bezbjednost inspektora bi takođe moglo biti problem zato što se vjeruje da su skladišta hemijskog oružja raspoređena po cijeloj zemlji koja je nepredvidiva ratna zona.

Međutim, impresivna stvar se već dogodila: obustava, barem zasad, onoga što je izgledalo kao priprema za američku vojnu operaciju koju domaća i svjetska javnost nije željela i što bi bilo na samom rubu kršenja međunarodnog zakona.

Čak je adminstracija predsjednika Baraka Obame bila neodlučna u vezi s zagonetnim scenariom za koji su zvaničnici tvrdili da je napad od ključne važnosti, ali su također objašnjavali da on ne smije promijeniti tok sirijskog rata - ne iskazujući pretjeranu želju da izaberu između diskreditovanog diktatora i pobunjeničkog pokreta kojim dominiraju džihadistički elementi koji mrze zapad.

Da je popuštanje kako bi se očuvao obraz moglo biti ideja Kremlja samo je dodatna ironija u onome što je bila posljednja taktička pobjeda u globalnoj strateškoj diplomatiji.

Lider Kremlja, koji se smatra srčanim utilitaristom, sebičnjakom i povremeno brutalnim, mogao bi pronaći nove saveznike mirnim rezolucijama i vještom realpolitikom.

- Čini se da je Putin spasio Obamu od potencijalnog poniženja. To je velika međunarodna geostrateška pobjeda za Putina. Rusija je sada ravnopravna sila na Bliskom istoku - rekao je Leon Aron, stručnjak za rusku politiku.

Putin je bio domaćin samita Grupe 20 prošle sedmice na kojem su testirani odnosi SAD-a i Rusije i došlo je do zatezanja tenzija zbog pitanja vođenja spoljne politike.

- Radimo na nekim pitanjima, ali se oko nekih i sporimo. Ljudi smo. Nekad jedan od nas nadvlada. Međutim, želio bih još jednom ponoviti da svjetski zajednički interesi formiraju dobru bazu za pronalaženje zajedničkog rješenja za naše probleme - komentarisao je Putin Obamu u intervjuu za AP.

Ruski prijedlog za Siriju bio bi preokret za zemlju koju je SAD postepeno zasjenila u regiji nakon 1973. godine u ratu na Bliskom istoku, nakon što je egipatski predsjednik Anvar Sadat protjerao sovjetske saveznike, sklopio mir s Izraelom i sklopio strateški savez s Vašingtonom.

Trenutni ruski interesi u regiji su i politički i strateški. Moskva se dugo vremena pokušava pozicionirati kao sila za rješavanje izraelsko-palestinskog spora, a više puta je i bezuspješno pozvala na mirovnu konferenciju na Bliskom istoku.

Takođe ima snažne interese u rješavanju sukoba zbog iranskog nuklearnog programa, koji je kompleksan: Dok Rusija navodno vjeruje da je iransko posjedovanje nulearnog oružja moglo biti destabilizirajuće za regiju, takođe je zainterisana za poslovnu saradnju u nuklearnoj sferi s Iranom i cijelom regijom uopšte.

Georgi Mirski, stručnjak za bliskoistočnu diplomatiju, napisao je na blogu da ruska inicijativa "može biti nazvana jedinim veoma pametnim i korisnim korakom ruske diplomatije" kada se radi o Siriji.

Neki kažu da je Putin samo uzeo šansu koja mu se ponudila u idealnom nizu okolnosti koje bi teško bilo imitirati u drugim situacijama: Rusija je Asadov jedini saveznik pored Irana, što Putinu daje moć i ima pomorsku bazu u sirijskj luci Tartus.

- Sirija je jedina zemlja u regionu u kojoj Rusija može igrati takvu ulogu - rekao je Ežen Rogan, stručnjak s Univerziteta u Oksfordu.

Neočekivani ishod mogao bi biti u onome što Rogan naziva "manjim opuštanjem zategnutosti između Putina i Obame", sugerišući da bi američki predsjednik mogao biti šutljivo zahvalan za pomoć.

Sirija takođe ima razloge da bude pozitivna: Asad nema prihvatljivu mogućnost za upotrebu hemijskog oružja u bližoj budućnosti tako da će odustajanjem od njega doživjeti još jedan dan na vlasti.

Iran, koji cijelu situaciju posmatra sa strane, mora procijeniti vjerodostojnost SAD-a u namjeri da koriste sva sredstva, uključujući i silu, kako bi spriječili nuklearno naoružavanje.

Izrael je bio veoma tjeskoban ove sedmice oko onoga što bi iranske mule mogle zaključiti.

- Možemo puno toga naučiti iz Obamiog oklijevanja i slabosti. To je poruka Iranu i Sjevernoj Koreji da saveznici SAD-e ne mogu vjerovati svojim američkim prijateljima i da njihovi neprijatelji mogu raditi šta god žele - rekao je bivši izraelski ambasador u UN-u Deni Gilerman.

Gilerman je rekao da je Obama "uspio da nas vrati u vrijeme kada su svijetom vladale dvije sile".

Mnogi se ne bi složili. Rast moći Kine i Indije, kao i Brazila i Južne Afrike, ali i kontinuirani napori u evropskim integracijama i haos globalizacije stvaraju sliku da je svijet postao multipolaran u 21. vijeku.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.