Brojač posjeta  

17385600
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
6321
4973
42204
17098692
140022
190912
17385600
Vaš ip 3.239.40.250
Tačno vrijeme: 2021-01-22 23:54:44
   

Pokušaću da pomognem narodu Srbije da popravimo stanje srpske ekonomije, poručio Dominik Stros-Kan posle sastanka sa Vučićem, Krstićem i Radulovićem.

Bivši generalni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan razgovarao je u Vladi Srbije sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrima privrede i finansija - Sašom Radulovićem i Lazarom Krstićem.

Stros-Kan je na zajedničkoj konfereniciji za novinare sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem rekao da je srećan što je u Srbiji i da će pokušati da pomogne narodu Srbije da reši probleme.

"Naravno to neće biti lako, globalna ekonomija nija dobra. Srpska ekonomija ima ozbiljne probleme, ali mislim da je moguće, uz odgovarajuće napore, da se problemi reše i postigne uspeh", kazao je Stors-Kan.

On je najavio je prve konkretne savete Vladi Srbije kroz nekoliko meseci, istakavši da nema čarobnog stapića i da se rezultati ne mogu očekivati veoma brzo.

Stros-Kan je potvrdio da će prva tri meseca raditi "pro bono" i konstatovao je da se Srbija suočava sa problemima kao i sve druge zemlje sveta, ali da je uveren da će na kraju biti postingnut uspeh.

"Imate dobar politički tim. Vicepremijer Aleksandar Vučić i ministri finansija i privrede uveren sam da će biti u stanju da donesu prave odluke. Ja i moj tim ćemo pokušati da pripremimo savete i da ih učinimo što efektivnijim, ali biće potrebno vremena za oporavak", rekao je Stros-Kan.

On je dodao da ne postoji nijedna zemlja koja nema nikakav problem, da veruje da ekonomski i privredni problemi mogu da dovedu i do nemira i do tenzija, i da to treba rešiti, te da on i njegov tim nemaju čarobni štapić ali da se nadaju da će u saradnji sa Vladom Srbije postići uspeh.

Na pitanje kako rešiti probleme nezaposlenosti, Stros Kan je naveo da su to isti sa oni problemi sa kojima se sreću i druge zemlje sveta, nisu različiti nego bilo gde drugo ponovivši da u svemu treba raditi blisko sa vladom, a da će oni sa svoje strane videti koje će savete moći da daju.

"Mi moramo da radimo sa vladom i videćemo koji savet možemo da damo", rekao je Stros Kan i dodao da on i njegov tim ne donose odluke već savetuju, što nije lako ali nije lako ni biti u vladi koja donosi odluke.

Stros-Kan je rekao i da u ovom trenutku ne zna da li će preporučiti novi aranžman s MMF-om.

"Možda da, možda ne, zavisiće od cifara", rekao je on.

Stros-Kan je naveo i da izbor između koncepta štednje ili koncepta potrošnje zavisi od okolnosti, ali da je pravi pristup koncept rasta.

Stros-Kan je rekao i da je upoznat sa deficitom u Srbiji, sa visinom plata, brojem nezaposlenih i drugim problemima, ali da će konkretne savete i mere moći da da tek nakon nekoliko meseci.

Prema njegovim rečima, ekonomska politika nije samo čitanje udžbenika i davanje odgovora na unapred postavljena pitanja.

"Treba proučiti zemlju, razumeti narod i njihove probleme i tek onda se modu dati konkretni saveti i sugestije. Potrebno je vreme", kazao je Stros-Kan.

On nije mogao precizno da odgovori na više pitanja vezanih za mere koje bi trebalo preuzeti, uključujući i to hoće li savetovati novi aranžman sa MMF, kako rešiti problem deficita... ali je na pitanje da li je nastavak njegovog savetovanja i nakon prva tri meseca koja će obavljati "pro bono" uslovljen prihvatanjem njegovih saveta odgovorio: "nikad se ne zna".

Precizirao je, međutim, da sve što se bude radilo mora da se radi sa puno dobre volje i da će se njegov tim truditi da ponudi najbolje.

Istovremeno je ukazao da treba razumeti da je lako davati savete, ali da je neophodno i da se oni primene.

"To je političko pitanje, ja to znam i sam sam se bavio politikom. Lako je da stranac poput mene da savete, ali vlada treba to da primeni", kazao je Stros-Kan.

Upitan da li se zalaže za koncept štednje ili potrošnje, Stros Kan je rekao da ne bi insistirao na jednom ili drugom, ali da bi, ako treba da se zauzme za neki koncept, to bio koncept rasta.

"Nemate rešenja bez rasta, rast omogućava razvoj, distribuciju, omogućava da budete predovidnci u novim tekonosligijjama, da imate napredak.... To morate da radite. Nije pitanje potrošnje ili štednje, već napretka", kazao je Stros-Kan

Podsetio je da je bio prvi direktor MMF koji je uspeo nešto da uštedi, a da je 2008. godine kad je krenula kriza insitirao da je došlo vreme da se troši i da je zbog toga izbegnut scenario iz 1929. godine.

"U tom trenutku je bilo vreme da se troši, ali trošenje je kao kad požar zahvati kuću i morate sipati puno vode da ga ugasite. Ali, onda morate i da sakupite svu tu vodu, da je obrišete. Tako je i u ekonomsiji. Morate da povratite potrošeni novac", objasnio je Stros-Kan.

Na pitanje šta ga je privuklo u Srbiju i zašto je došao, on je rekao: "Zato što volim Srbiju", a zatim i precizirao da je to bila ideja vlasnika agencije koju je Vlada Srbije unajmila - Vladimira Molova i da je on tu ideju sa zadovoljstvom prihvatio.

Stros-Kan je rekao i da on savetuje nekoliko vlada u svetu o raznim pitanjima, da je nekada reč o širim temama a nekada o preciznim problemima.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je izuzetno zadovoljan što je jedan od najvećih ekonomskih stručnjaka u svetu gospodin Dominik Stros Kan odlučio da se priključi timu Vlade Srbije i pomogne u nalaženju rešenja za tešku ekonomsku situaciju u kojoj je zemlja.

"Pokušaćemo da definišemo naše kraktoročne, srednjoiročne i dugoročne mere, učinićemo sve sto je potrebno da Srbija počne da izlazi iz krize. Zahvalan sam gospodinu Stros Kanu što je pristao da radi s ljudima iz vlade. Deo tima će biti ovde, deo u Parizu, konsutlovaćemo se o svim važnim pitanjima, ali ćemo odluke donositi u skladu s najboljim interesima Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Stros-Kanom u Vladi Srbije.

"Znam da je najlakše nastaviti život u zabokrečini, ali mi za razliku od drugih želimo da rešavamo probleme i da radimo. Da ne radimo ništa, ne bi nas ni napadali, jer običaj je Srbiji da kad radite nešto onda vas i napadaju. Napadali su nas i za nešto što nije istina, što nisu naše mere, ali napadali su nas kako bi pokazali da u Srbiji ne treba ništa da se menja", rekao je Vučić i dodao: "ali mi smo odlučili da menjamo stvari i da radimo".

Konstatujući da su mnogi pokušavali da zaustave promene i modernizaciju Srbije, Vučić je naglasio: "Ali mi nastavljamo punim kapacitetom i najviše se oslanjamo na našu energiju, na znanje i ne stidimo se da priznamo da želimo da primenimo iskustva modernog sveta i u nasoj zamlji angažujemo ljude koji su tamo im ali uspeha".

On je dodao da se angažmanu stranih stručnjaka dugo razgovaralo u Vladi, da su razgovori obavljeni s mnogim stranim kompanijama i ekspertima kako mmogu da mogu da nam pomognu po pitanju fiskalnog deficita, ogromnog javnog duga, konstantnog pada proizvodenje.

"Činjenica je da smo trošili mnogo više nego što smo zaradili, vreme je da proizvodimo mnogo više, pa smo veoma zadovoljni da jedan od najvećih ekonomskih ekspretara u svetu postaje deo tima Vlade Srbije", kazao je Vučić.

Pripremljena su tri paketa mera vezanih za javni dug, deficit i poresku politiku, na kojima će raditi dva tima - jedan u Beogradu, drugi u Parizu, objasnio je Vučić.

Vučić je izjavio je da će aranžman s bivšim direktorom Stros-Kanom trajati duže od tri meseca, koliko će svetski ekspert pro bono savetovati Vladu Srbije, da to neće biti klasično lobiranje, ali da će se on sigurno zalagati za interese Srbije.

On je rekao da zna sadržinu onoga što će Stros-Kan da radi i da će nam pomoći da pronađemo rešenje za tešku situaciju, dodao je Vučić nabrajajući da će se razgovarati, između ostalog, i o načinu restrukturiranja javnih preduzeća.

"Mogu samo da vam kažem da su stranci zaprepašćeni subvencijama koje izdvajamo, gde nam šta ide", rekao je Vučić i dodao da je kod nas proces restrukturiranja dugo služio tako da dajemo pare iz državne kase i da ništa ne radimno da nam se slučajno ne bi izgubili birači.

Sad s tim moramo da prekinemo, naglasio je Vučić i najavio bitku za stvaranje zdravog sistema.

"Neću da pravim nove bajke i neće to niko u Vladi Srbije - kazaćemo narodu kako stvari stoje, ako se nekome ne sviđa može da izabere novu vladu u svakom trenutku, nikakav problem s tim nemamo", rekao je Vučić.

"Naš cilj je zdrava privreda, zdrava ekonomija i zdrava Srbija. Samo zdrava privreda koja raste može da donese oporavak Srbije i bolji život građana. Da bismo mogli da isplaćujemo penzije i sve ostale obaveze moramo da stvorimo zdrav sistem i takav sistem ćemo da stvorimo, ukoliko narod ne bude želeo da nastavi s bolesnom državom jer mu je lakše da sluša lepe priče nego da preduzima teske korake", zaključio je on.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.