Brojač posjeta  

17388295
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2668
6348
44899
17098692
142717
190912
17388295
Vaš ip 3.221.159.255
Tačno vrijeme: 2021-01-23 12:56:02
   

Hag -- Potpredsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus zatražio je mišljenje preostalih sudija u procesu protiv Vojislava Šešelja da se izjasne o daljim koracima.

Ovaj zahtjev Karmela Ađijusa usledio je poslije izuzeća sudije Frederika Harhofa, koji je bio član sudskog vijeća na suđenju lideru SRS-a.

Od predsjedavajućeg Žana Kloda Antonetija i članice raspravnog veća Flavije Latanci, sudija Ađijus je, kako je objavio Tribunal, zatražio da ga "izveste, poslije konsultacija s optuženim, o pitanju da li ponovo saslušati cio predmet ili nastaviti postupak".

Od njih je tražio i da "odluče, u slučaju da optuženi ne pristane na nastavak procesa, da li ili ne, bez obzira na to, nastaviti postupak s novim sudijom".

Dok ga dvoje članova raspravnog vijeća ne izvjeste o postavljenim pitanjima, sudija Ađijus neće imenovati zamjenu za sudiju Harhofa.

Izricanje presude Šešelju i dalje je zakazano za 30. oktobar ove godine, ali je poslije izuzeća sudija Harhofa malo vjerovatno da će presuda tada i biti izrečena.

Današnja odluka u kojoj je sudija Ađijus ocijenio da su preostali članovi raspravnog vijeća "u najboljem položaju" da odluče o načinu na koji bi postupak protiv Šešelja mogao biti nastavljen i okončan, u skladu je s pogledom upućenih pravnika u Hagu da, osim ponavljanja suđenja, koje se smatra malo vjerovatnim, ostaju dvije mogućnosti.

Jedna je da, umjesto Harhofa, bude imenovan novi sudija, koji bi prije učešća u donošenju presude morao da pročita cio zapisnik sa suđenja koje je praktično okončano. Druga je da Šešelj pristane da mu dvočlano sudsko vijeće izrekne presudu.

Iako su sudije, iz različitih razloga, zamijenjivane, recimo u procesu Slobodanu Miloševiću i Momčilu Krajišniku, nikada se nije desilo da novi sudija bude imenovan po okončanju dokaznog postupka, odnosno uoči izricanja presude. Mogućnost da dvočlano veće izrekne presudu takođe je bez presedana u istoriji Tribunala.

Postupak u ovakvom slučaju nije izričito predviđen ni pravilnikom suda, što bi moglo otvoriti brojne pravne dileme o regularnosti postupka.

Posebno vijeće Haškog tribunala usvojilo je 28. avgusta zahtjev lidera Srpske radikalne stranke za izuzeće danskog sudije Harhofa zbog toga što je ostavio utisak pristrasnosti.

Sudija Harhof bio je član vijeća koje je od 2007. do marta ove godine Šešelju sudilo po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Izricanje presude zakazano je za 30. oktobar.

Posebno veće Tribunala utvrdilo je, većinom glasova, da je sudija Harhof pismom prijateljima, objavljenom u danskoj štampi, u kojem je kritikovao posljednje oslobađajuće presude Tribunala "pokazao pristrasnost u korist osuđujućih presuda".

"Neprihvatljiva predstava o pristrasnosti postoji. Zbog toga, većina je utvrdila da je pretpostavka nepristrasnosti suzbijena. Shodno tome, većina je našla da je optužba o pristrasnosti sudije Harhofa utemeljena", piše u jutros objavljenoj odluci.

Posebno vijeće utvrdilo je da je sudija Harhof ostavio utisak da je pristrasan time što je u svom pismu, upućenom prijateljima, tvrdio
da je do jeseni 2012. "manje-više utvrđena praksa" Tribunala bila da osuđuje vojne komandante za zločine koje su počinili njihovi
podređeni.

Kritikujući promjenu u toj praksi Tribunala - oslobađajućim presudama izrečenim Antu Gotovini, Momčilu Perišiću i Jovici Stanišiću - Harhof je promjenu u tumačenju koncepta "udruženog zločinačkog poduhvata" pripisao politički motivisanom pritisku predsjednika suda Teodora Merona na kolege, a za račun SAD i Izraela.

U odluci, posebno vijeće navodi da je time sudija Harhof sugerisao da su oslobađajuće presude dio šireg američko-izraelskog plana da se
suzbije komandna odgovornost nadređenih oficira za zločine podređenih.

Sudija Harhof je u pismu naglasio da je uvijek "pretpostavljao da je ispravno osuditi lidere za zločine počinjene s njihovim znanjem" i zaključio da se suočava "s dubokom profesionalnom i moralnom dilemom" kao nikada prije.

Posebno vijeće ocijenilo je da je to što je sudija Harhof razmatrao odgovornost "vojnih komandanata" relevantno za proces Šešelju zato što je Šešelj optužen da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, između ostalog, i time što je upravljao paravojnim snagama zvanim "Šešeljevci".

Time što je pomenuo "utvrđenu praksu" Tribunala da osuđuje vojne komandante za zločine podređenih, sudija Harhof je, po odluci, dao osnova za zaključak da bi "razumni i dobro informisani posmatrač" to mogao shvatiti kao "pristrasnost sudije Harhofa u korist osuđujuće presude" i u procesu protiv Šešelja.

Taj utisak dodatno pojačava izjava sudije Harhofa da ima profesionalnu i moralnu dilemu, što, po odluci, pokazuje da on ima problema s primenom trenutne sudske prakse Tribunala, čime je narušio pretpostavku sopstvene nepristrasnosti.

Takav zaključak donijele su sudije Bakone Moloto i Barton Hol, a protiv je bio kineski sudija Liu Daćun. U pritvoru Tribunala, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je objavljena optužnica protiv njega.

Sudija Harhof: Moj stav nije uzet u obzir

Danski sudija Frederik Harhof, koga je posebno vijeće Haškog tribunala izuzelo iz procesa protiv Vojislava Šešelja zbog utiska pristrasnosti, zatražio je danas od tog vijeća objašnjenje zašto pri donošenju odluke nije uzelo u obzir njegov stav.

Isti zahtjev, postavilo je i preostalo dvoje sudija iz raspravnog vijeća koje sudi Šešelju - predsjedavajući Žan Klod Antoneti i sudija Flavija Latanci. Po Antonetiju i Latancijevoj, činjenica da njihovo mišljenje i stav sudije Harhofa nisu uzeti u obzir "vodi preispitivanju odluke o izuzeću".

Harhof podsjeća da je potpredsjedniku suda Karmelu Adjijusu, odmah poslije Šešeljevog zahtjeva za njegovo izuzeće, podnio memorandum u kojem je izneo svoj stav o tome. Uprkos tome, kako je naglasio, iz odluke o izuzeću ne vidi se da li je posebno vijeće Tribunala uopšte razmotrilo njegov stav, što je po pravilima moralo da učini.

I sudije Antoneti i Latanci su danas posebnom vijeću uputili istu primjedbu - da njihov stav o Šešeljevom zahtjevu za izuzeće uopšte, bar sudeći po tekstu odluke, nije uzelo u obzir.

Istovremeno, sudija Harhof je negirao da je ikada smatrao da se vojni komandanti pred Tribunalom moraju osuđivati za zločine podređenih, bez obzira na dokaze.

U današnjem podnesku, međutim, sudija Harhof objašnjava da je njegovo privatno pismo bilo izazvano "dilemom" da se na Tribunal "moguće utiče iz spoljnih izvora". U pismu prijateljima je, kao te spoljne izvore, naveo vojne krugove SAD i Izraela, sugerišući da je predsjednik Tribunala Teodor Meron za njihov račun neprimereno uticao na kolege pri donošenju oslobadjajućih presuda generalima Antu Gotovini i Momčilu Perišiću, te Jovici Stanišiću.

"Moje pismo sigurno ne sugeriše da generali i visoki oficiri moraju biti osuđeni bez obzira na dokaze. Moji lični komentari u pismu ni na koji način se ne odnose na optuženog koji nije vojni komandant, niti je optužen da je upravljao ili komandovao borcima tokom oružanog sukoba", naglasio je Harhof u podnesku posebnom vijeću.

I Tužilaštvo traži preispitivanje odluke o izuzeću

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas preispitivanje odluke o izuzeću sudije Frederika Harhofa  iz raspravnog vijeća koje bi trebalo da izrekne presudu Vojislavu Šešelju.

U podnesku potpredsjedniku Tribunala Karmelu Ađijusu, tužilaštvo je ocijenilo da odluka posebno vijeća suda o izuzeću Harhofa "odražava fudamentalne greške u rezonovanju".

"Neslaganje sudije o pravnoj stvari ne može dokazati da on ostavlja utisak pristrasnog. Izuzeti sudiju na toj osnovi narušava nezavisnost sudija i potkopava vjerodostojnost Tribunala", piše u podnesku koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc.

Bramerc je ocijenio i da je većina sudija, koja je odluku o izuzeću donijela, "izvukla zaključke bez ikakve osnove u dokazima".

"U interesu je pravde, stoga, da odluka bude preispitana", tvrdi tužilaštvo, podsjećajući da je izricanje presude zakazano za 30.
oktobar.

Tužioci navode da bi, prema odluci o izuzeću, bilo razumno zaključiti da će sudija Harhof osuditi Šešelja čak i bez dovoljno dokaza samo zbog pogleda koje je, početkom juna, iznio u privatnom pismu prijateljima, koje je procurilo u dansku štampu.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.