Brojač posjeta  

17402372
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
608
4659
5267
17133396
156794
190912
17402372
Vaš ip 3.232.96.22
Tačno vrijeme: 2021-01-26 03:35:36
   

Banjaluka - Avion "Er Srbije", koji je danas poletio iz Beograda, sletio je na Aerodrom Banjaluka, čime je zvanično ponovo uspostavljen vazdušni saobraćaj između Srbije i Republike Srpske.

Avion su dočekali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović, konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Aerodroma Banjaluka Miroslav Janjić i direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović.

Letovi na relaciji Banjaluka - Beograd u ovoj zimskoj sezoni biće uspostavljeni na dnevnom nivou. Polazak iz Beograda za Banjaluku predviđen je u 14.00 časova, a polazak iz Banjaluke u 15.25 časova.

U predstojećoj ljetnoj sezoni planirani su dva leta - prijepodnevni i večernji. Utorkom, četvrtkom i subotom polasci iz Beograda su u 8.00 časova, a iz Banjaluke u 10.45 časova. Ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom polasci iz Beograda biće u 18.40 časova, a iz Banjaluke u 21.35 časova.

 

Dodik: Avionska linija Beograd-Banjaluka važna za Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je uspostavljanje avionske linije na relaciji Beograd-Banjaluka važno za Srpsku, ne samo u saobraćajnom, nego i emotivnom smislu, te da će institucije vlasti učiniti sve da se ova linija održi.
"Nećemo dozvoliti da stane, nećemo odustati... Moramo razviti kulturu putovanja avionom koju do sada na ovim prostorima nismo imali", rekao je Dodik novinarima na banjalučkom aerodromu.

On je naglasio da građani Srpske kompaniju "Er Srbija" doživljavaju kao svoju, te da Srpsku raduje ekonomska ekspanzija ove najveće regionalne avio-kompanije.

"Od ovog dana svi putevi vladinih službenika biće upućeni na ovu liniju, što će biti samo mali mali doprinos održavanju ove linije", naglasio je Dodik.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da danas počinje nova istorija za banjalučki Aerodrom, za koji je vrijedilo čuvati dozvolu za međunarodne linije.

"Svo vrijeme je Vlada Srpske ulagala u Aerodrom Banjaluka, ali i trpjela kritike zbog toga, te se nadam da su svi oni koji su sumnjali, danas razuvjereni", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da će avio-linija Beograd-Banjaluka imati svu podršku Vlada Srpske i da su već obezbijeđena sredstva za finansiranje ove linije, koja će joj garantovati ekonomski uspjeh.

Ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić ocijenio je da uspostavljanje nove linije predstavlja iskorak u međusobnim odnosima Srpske i Srbije i naglasio da je ova linija sjajna vijest za cijeli region.

"U Banjaluku smo došli za 35 minuta. Brže nego što bi došli sa beogradske Karaburme na Banovo brdo. To je motiv i poziv da sarađujemo i da ovu liniju iskoristimo na najbolji mogući način", rekao je Antić.

Generalni direktor kompanije "Er Srbija" Dane Kondić zahvalio je zbog dočeka u Banjaluci i pomoći koju je ova avio-kompanija dobila od institucija vlasti Srpske u uspostavljanju linije.

"Roditelji su mi rođeni blizu Kozare, tako da mogu da kažem da sam došao danas kući", rekao je Kondić, ističući da su veoma važne veze između Banjaluke i Beograda, ali i veze sa svim mjestima u kojima živi srpska dijaspora.

Direktor Aerodroma Banjaluka Miroslav Janjić poželio je dobrodošlicu putnicima i gostima iz Srbije, ističući da će učiniti sve da svi prijemi i otpreme budu na najvišem mogućem nivou.

"Aerodrom Banjaluka podržava održavanje i uspostavljanje novih linija, a već od sutra preko Beograda za nas su dostupne sve značajnije destinacije u Evropi i svijetu", rekao je Janjić.

Cvijanović: Biće pojačana dinamika na aerodromu Banjaluka

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će uspostavljanjem redovne avio-linije "Beograd – Banjaluka" biti pojačana dinamika na Aerodromu Banjaluka.
"Želimo biti inkorporisani u onu dinamiku letova koja postoji na Aerodromu žNikola Teslaž. To znači da ovo neće biti samo letovi do Beograda, nego nam je cilj da putnici imaju dobru konekciju sa drugim destinacijama", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je jedan od zaključaka sa sjednica vlada Srpske i Srbije bio da se uspostavi avio-linija od Beograda do Banjaluke.

"Postoje određene ponude investitora koji su zainteresovani za ulaganja u naš aerodrom. Te ponude Vlada Srpske razmatra, ali nam je sada ova avio-linija prioritet", zaključila je Cvijanovićeva.

Avion "Er Srbije" iz Beograda sletio je na Aerodrom Banjaluka, čime je zvanično ponovo uspostavljen vazdušni saobraćaj između Srbije i Republike Srpske.

Kondić: Odnos između Banjaluke i Beograda je veoma bitan

 Generalni direktor kompanije "Er Srbija" Dane Kondić rekao je da je odnos između Banjaluke i Beograda veoma bitan i dodao da su u ovoj kompaniji veoma zadovoljni što su sada u stanju da ponude svakodnevnu vezu između ova dva grada i tako podrže turizam i poslovanje, saopšteno je iz ove kompanije.
"Međutim, još je važnije što ova nova usluga obezbeđuje povezanost u oba pravca preko Beograda i Banjaluke do centralnih evropskih i ključnih globalnih destinacija, u kojima je dom našla ogromna srpska dijaspora", rekao je Kondić, koji je danas promotivnim letom stigao iz Beograda u Banjaluku.

Za prvi let, kompanija "Er Srbija" je odabrala avion "Erbas A319 Novak Đoković", koji je na aerodromu u Banjaluci dočekan pozdravom iz vodenog topa.

"Er Srbija" navodi da letovi za Banjaluku nude odlične veze preko beogradskog komunikacionog centra ove kompanije na aerodromu "Nikola Tesla" za brojne ključne destinacije u Evropi, uključujući Pariz, Amsterdam, Prag, Rim, Milano, Kopenhagen, Štokholm, Štutgart, Dizeldorf, Berlin, Cirih, Brisel i Moskvu.

U kompaniji navode da je red letenja planiran i tako da se obezbijede dobre veze za letove za putnike iz Australije do Republike Srpske.

"Predviđa se da će potražnja za ovom novom linijom kompanije žEr Srbijaž za Banjaluku biti solidna, jer je posle najave letova u avgustu odmah usledio talas rezervacija karata", navedeno je u saopštenju.

Avion "Erbas A319", koji je letio na ovom inauguracionom letu za Banjaluku, prvi je od osam aviona tipa "Erbas A319" i dva tipa "A320" koje iznajmljuje "Er Srbija" u cilju brze modernizacije flote.

Novi avion ima osam sjedišta za goste u biznis klasi i 120 u ekonomskoj.

"Er Srbija" je prošlog mjeseca potvrdila da je naručila 10 aviona "Erbas A320 neo" koji koštaju ukupno milijardu američkih dolara. Oni će biti isporučeni između 2018. i 2020. godine i treba da zamijene flotu od osam aviona "A319" i dva "A320", čime će dobiti savremenu, energetski efikasnu flotu, koja će pomoći težnjama avio kompanije da postane vodeći prevoznik u regionu.

Ovaj avioprevoznik opslužuje 29 evro-mediteranskih destinacija, i brojne daleke i internacionalne destinacije u Aziji, Australiji i američkih kontinenata, preko vlasničkog partnera sa kojim zajednički koristi kod-šer "Etihad ervejsa", svog budućeg akcionara sa 49 procenata vlasničkog učešća.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.