Brojač posjeta  

17049327
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2063
4891
2063
16785337
160984
146180
17049327
Vaš ip 3.216.79.60
Tačno vrijeme: 2020-11-30 08:36:48
   

Ovako je opisao bajk turu na  Maglić i Trnovačko jezero Senad Bećković jedan od glavnih krivaca samog tog događaja. Čovjek koji je i sam bio iznenađen velikim odzivom ljubitelja prirode i planinskog biciklizma.

Dragi moji,

prije dva dana smo imali bajk turu na Magliću + Trnovačko jezero. Tura-avantura kako sigurno moRa nositi ime je davno planirana, idealno vrijeme i neočekivano mnogo ljudi. Ako smo dobro brojali 81 biciklista i 31 auto iz Mostara, Zenice, Foče, Visokog, Kaknja, Travnika, Pala i Ilijaša te Sarajeva, bila je to prava invazija biciklista na Tjentište i na Prijevor. Kako rekoše iz Nacionalnog parka Sutjeska nikada veća grupa ni hikinga ni bajkinga nije prešla preko rampe (dobro nama, a dobro i NP jer sve do jednog bicikliste je platio ulaznicu) . Jutarnja kafa na Brodu kod Foče i upoznavanje sa fočanskim bajkerima, te dogovori sa Gorska Služba Spasavanja Republike Srpske, stanica Foča oko plana rute. 
Kada smo kod GSS zelim im se zahvaliti kako u svoje, tako i u ime svih ostalih biciklista jer takav odnos, tretman koji su napravil je za svaku pohvalu, više od toga je moglo samo da su sa helikopterom nadlijetali našu vožnju i boravak na Magliću, Perućici i Trnovačkom Jezeru. 
Iako velika grupa ipak smo se uspijevali držati na okupu i u razumnim vremenskim ovirima. Za mnoge je ovo bio prvi dolazak na ovu planinu, pa sami prizori sa vidikovca na Dragošu njih je posebno ostavljali bez daha. Naravno najveće ushićenje je bio sam dolazak na Prijevor i pogledi na naš najveći vrh Maglić te impozantne vrhove Volujka, Zelengore, Trnovačkog Durmitora. Gore smo uživali nekih 90 minuta uz iće i piće, mnogobrojne šale, uživali u pogledima, a Boga mi i slikali pa neki pravili i photo booking Igor Isanović maestro nakon ovih slika to je "navala" hahahaha.
I onda pokret prema siparu i Suhoj jezerini, počinje avantura i pucanje guma pa na granični prelaz sa Crnom Gorom gdje smo se više zadržali od planiranog, malo gužva . Zatim spust prema Suhoj jezerini i poneki let preko guvernale. Veliku broj bajkera ide do Trnovačkog jezera, a nas par ostajemo i dočekujemo i ispračamo planinare. Posebno želim istaknuti ekipu iz Bihača sa kojom smo se lijepo ispričali,Emina Gradinović zahvali se ocu na poklonima (znojnice za glavu za bicikliste).
Trnovačko jezero je priča sama za sebe, od kupanja, kafenisanja pa i do sukoba sa "carinikom Milano". Neko mu je javio da "dolazi Senad sa 70 ljudi" i on želi da naplati toliko ulaznica, a neće da broji kralj još bio "pod gasom".
Da skratimo u 17h se okupljamo i kroz Suhu jezerinu probijamo prema Perućici te "show must go on", nosi, guraj, proklizuj, vozi, potok, plivaj, sve do nule. Nezaboravni spust će se dugo pamtiti, a neki bogami i letove preko guvernale, gdje se po milioniti put pokazalo da je kaciga osnovni dio opreme. 
Hvala još jednom svim učesnicima na ovoj turi-avanturi i ako Bog da vidimo se naredne godine.
A sada uživajte u fotkama!

Hvala Senade za druženje vrijedno pamćenja

"obavezno ponoviti"

Foča Tour

 

 

 

 

 

 

 

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.