Brojač posjeta  

17375314
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1008
22433
31918
17098692
129736
190912
17375314
Vaš ip 18.234.247.75
Tačno vrijeme: 2021-01-21 05:28:57
   

Asocijacija Mladih Foča

Desetak volontera fočanske Asocijacije mladih očistili su i uredili manje nalazište srednjovjekovnih stećaka na uzvišenju iznad Foče.

Predsjednik Asocijacije mladih Aleksandar Vidоjеvić priča da su slučajno saznali za stećke, koji su bili zarasli u šumi ispod puta u blizini sela Zubovići.

„Lokacija je sada mnogo urednija i vidljivija, mnogo joj je lakše pristupiti i nadamo se da će ubuduće tu dolaziti i turisti, ali i naši sugrađani. Ovi stećci se ne nalaze na spisku srednjovjekovnih nalazišta i mi smo već pokrenuli proces njihove registracije kod Zavoda za zaštitu spomenika BiH, a cilj nam je da napravimo i turističku signalizaciju“, kaže Vidojević.

On navodi da je ovo bila „pokazna vježba“, jer namjeravaju da očiste i teren oko mnogo većeg nalazišta stećaka na lokalitetu Crkvina u selu Vrbica u mjesnoj zajednici Čelebići,  koji su pod zaštitom UNESKO-a.

„To će zahtijevati mnogo složenije radnje, neće biti puko čišćenje, zahtijeva neko predznanje i moraće biti kontrolisano od strane Zavoda za zaštitu spomenika. Tu se nalazi više od 240 stećaka pod zaštitom UNESKO-a“, rekao je Vidojević.

Čišćenje nalazišta stećaka, u okviru projekta „U kamenu uklasano“, Asocijacija mladih sprovodi zajedno sa Fondacijom „Mak Dizdar“, a podršku za čišćenje pristupa stećcima u Zubovićima dobili su i od OEBS-a, preko Koalcije „Tolerantni“.

Vidojević je najavio i da će u maju realizovati i veću akciju uređenja i čišćenja zelenih površina i uklanjanja smeća.

Asocijacija mladih Foča najavljuje održavanje velike ekološke akcije Let's Do It Foča 2016, koja je dio globalne ekološke akcije Let's Do It World- Očistimo zemlju za jedan dan. Datum održavanja akcije je subota 23.04. 2016 godine a tačna lokacija čišćenja još uvijek nije određenja. Ovo je treća godina za redom od kako mladi volonteri čiste divlje deponije, a dosadašnje akcije sprovodile su u blizini planinarskog doma Zabrana i u Nacionalnom parku Sutjeska.

Mladi pozivaju sve građane i privredne subjekte da se uključe u akciju i pomognu u namjeri da naš grad i priroda oko njega budu čisti. Cilj akcije je prikupiti što veće količine smeća, ali i podići svijest stanovništva o važnosti očuvanja životne sredine. Takođe plan je da se evidentiraju divlje deponije, i da se iste prijave nadležnim organima. Za potrebe ove aktivnosti koristi se specijalizovana aplikacija za pametne telefone, koja bilježi tačnu lokaciju, slike i vrstu otpada.

Kada govorimo o našim aktivnostima volimo istaći da smo prije svega ekolozi. Želimo da naš grad nadaleko bude poznat kao grad čistih rijeka i planina, kao mjesto gostoprimstva i dobrih ljudi, kao sredina u kojoj svako može da živi od svog rada, obrađujući nezagađenu zemlju- poruka je Asocijacije mladih

Za više informacija pratite facebook događaj Let's Do It Foča 2016 https://www.facebook.com/events/562429180598757/

 

Sutra, 01.11.2015 na Planinarskom domu Zabrana u Foči biće održano pošumljavanje, koje u sklopu akcije “Let’s Do It- Milion sadnica za jedan dan” i ove godine provodi Asocijacija mladih Foča. Okupljanje učesnika planirano je u 10 časova na Gradskom Trgu, tj. Planinarskom Domu zabrana. Pozivamo sve zainteresovane volontere da nam se pridruže u ovoj aktivnosti i druženju na Planinarskom domu, bez obzira na njihovu starosnu dob. 

„Let's Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo151 745 volontera, koji su očistili oko 12 500 tona otpada i zasadili 314 886 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 113 općina i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine u Bosni i Hercegovini. 

 

„Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 112 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 11.000.000 volontera. Zvanični organizatori „Let's Do It“ volonterskih akcija u našoj zemlji su Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke.

Promocija volonterizma glavna je aktivnost i fočanske Asocijacije mladih, za šta su dobili priznanja od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS. Nedostatak prostorija za rad nije ih spriječio da sprovedu brojne volonterske akcije. Akcija čišćenja NP "Sutjeska", prikupljanje pomoći za ugrožene, kao i organizacija sportskih turnira samo su neke od njih.

- Ponosni smo što smo Foču ucrtali u mapu društveno odgovornih gradova. Iako nemamo prostorije za rad, kao ni redovne izvore finansiranja, umjesto opravdanja, odlučili smo se da djelujemo, što nam je imperativ za naredni period - rekao je član Asocijacije mladih Aleksandar Vidojević.

Iz Asocijacije mladih poručuju: Priznanje predstavlja satisfakciju, ali i podstrek za napredak u daljem radu: -Biti među najboljima u Republici Srpskoj, posebno jer smo jedina organizacija iz istočnog dijela Srpske, za nas je od velikog značaja i važnosti. Ponosni smo što smo Foču ucrtali u mapu društveno odgovornih gradova. Iako nemamo prostorije za rad, kao ni redovne izvore finansiranja, umjesto opravdanja, odlučili smo se da djelujemo, što nam je imperativ za naredni period-rekao je Aleksandar Vidojević, član Asocijacije mladih. Volonterskim radom poboljšavaju se uslovi u kojima žive svi građani u Republici Srpskoj. Jelena Simović i Asocijacija mladih to i dokazuju.

Drugu godinu za redom Asocijacija mladih Foča sprovodi ekološku akciju Let' s do it - očistimo zemlju za jedan dan. Akcija se simultano odvija u više gradova u Republici Srpskoj i BIH. Lokacija predviđena za čišćenje je Kovačev panj, u Nacionalnom parku Sutjeska. Radi se o divljoj deponiji pored puta na obali rijeke Sutjeske.

Pozivaju se svi zainteresovani za učešće na akciji da dođu 9-og maja na gradski trg Kralja Petra do 10 časova, za kada je predviđen polazak na odabranu lokaciju. Iz Asocijacije poručuju; Ako volite svoj grad, pridružite nam se u namjeri da ga učinimo još ljepšim. Foča je mjesto izuzetnih prirodnih ljepota, i tako treba i da ostane. Učinimo zajedno da ova lokacija u NP Sutjeska zablista, da ova mini deponija bude sanirana a mi se družimo i provedemo vrijeme u prirodi.

Takođe postoji mogućnost da se ista aktivnost napravi i u mjesnoj zajednici Miljevina, na inicijativu mladih iz tog mjesta. Mi smo im zahvalni na tome, i nadamo se da ćemo uspijeti obezbijediti sve što je neophodno za sprovođenje akcije i u Miljevini.

 

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.